Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nenechajte si prezúvanie auta na poslednú chvíľu. Pridávame aj užitočné rady
Zdielať na

Nenechajte si prezúvanie auta na poslednú chvíľu. Pridávame aj užitočné rady

Ak ste ešte neprezuli pneumatiky, zbystrite pozornosť. Veľký pneuservis počas prezúvacej sezóny denne vybaví približne 200 áut. A keďže prichádza ochladenie, nenechajte si túto nie veľmi milú záležitosť na poslednú chvíľu. Navyše k avízu o zimnom prezutí pridávame aj užitočné informácie.

"Už cez víkend sa očakáva prvá dávka studeného vzduchu, ktorý na severe zníži teplotu na hodnotu 10 stupňov Celzia, v nedeľu pod 10 stupňov Celzia, ale to je iba začiatok " upozorňuje meteorologička Miriam Jarošová. 

​Servisy sa teda už pomaly plnia autami, ktoré treba na zimu pripraviť. No najväčšia vlna ešte len príde. 

V jednom z bratislavských pneuservisov prezujú ročne až 7 tisíc vozidiel. "Od budúceho týždňa sa má zhoršiť počasie, takže najlepšie prezuť čím skôr, aby si to nenechávali ľudia na poslednú chvíľu," odkazujú technici vodičom. 

Podmienky 

Slovenská legislatíva hovorí jasne - pokiaľ máme na vozovke súvislú vrstvu snehu alebo ľad musíme mať zimné pneumatiky. Tie by mali byť aj označené ako zimné. A i keď zákon určuje u vozidiel do 3 500 kg minimálnu hĺbku dezénu 3 milimetre, odporúčajú sa štyri. "Odporúčam aj ja mať 4 milimetre a viac , aby ste mohli ísť aj do susedných krajín," vraví dopravný expert Jozef Drahovský.

Podmienky v zahraničí 

Práve u našich susedov sú menšie rozdiely. Tak napríklad v Česku alebo v Rakúsku je na zimné pneumatiky stanovený pevný termín 1.11. iže nie je to až také presné, že musí byť súvislá vrstva. Stačí, že v tom termíne je zimné počasie, a je potrebné mať pneumatiky," tvrdí Drahovský. Nezabudnite pritom , že policajné kontroly dezénu nie sú najmä v Rakúsku ničím nezvyčajným.

U našich maďarských susedov zimné pneumatiky povinné nie sú. A ani v Poľsku nemajú v tomto smere špeciálne požiadavky. Po ruke by ste však mali mať zimné reťaze a jazdu bez nich radšej neriskovať.

Hrozí aj pokuta

V každom prípade bezpečnosť má byť u každého vodiča prvoradá. Nehovoriac o tom, že za zimnú jazdu na letných pneumatikách vám môže hroziť pokuta. Výška pokuty na Slovensku je ako ostatný priestupok, ale ak je to dôvod nehody, tak tam môže byť až trestná sadzba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy