Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kauza uneseného Vietnamca sa zamotáva. Opozícia chce odvolanie veľvyslanca
Zdielať na

Kauza uneseného Vietnamca sa zamotáva. Opozícia chce odvolanie veľvyslanca

BRATISLAVA / Slovensko by malo pre kauzu únosu Vietnamca pristúpiť podľa našich opozičných politikov k odvolaniu vietnamského veľvyslanca na Slovensku. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa už v septembri stretol so svojim vietnamským partnerom v New Yorku, kde ho dôrazne žiadal o objasnenie všetkých pochybností.

Slovensko pohrozilo zmrazením vzťahov s Vietnamom kvôli únosu bývalého vietnamského komunistického funkcionára a podnikateľov Trinh Xuân Thanh. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenia slovenských diplomacie.

Podľa nemeckej prokuratúry bol Trinh, ktorý žiadal v Nemecku o azyl, unesený vietnamskými agentov z Berlína a potom prepašovaný cez Slovensko do vlasti, kde bol odsúdený na doživotie. Únos sa údajne odohral vlani v lete, keď do Bratislavy zavítala delegácia vedená vietnamským ministrom verejnej bezpečnosti. Tej slovenských strana zapožičala vládne lietadlo k preletu do Moskvy.

Slovenský minister zahraničia Miroslav Lajčák sa minulý mesiac na okraji Valného zhromaždenia OSN v New Yorku stretol so svojím vietnamským náprotivkom a pohrozil dôsledkami v bilaterálnych vzťahoch, ak Vietnam bezodkladne a vierohodne neobjasní všetky pochybnosti ohľadom zneužitia slovenského územia a vládneho lietadla. Vietnam podľa ministerstva toto naliehanie doteraz nevypočul.

"Odpoveď z Vietnamu po stretnutí ministrov zahraničných vecí oboch krajín v New Yorku sme zatiaľ nedostali. Ako minister Lajčák uviedol, že dokiaľ nedostaneme z Hanoja hodnoverné vysvetlenie toho, ako sa ich unesený občan dostal do Vietnamu, tak budú naše bilaterálne vzťahy zmrazené. Slovensko je seriózny štát a voči vietnamskej strane vyvodí razantné diplomatické dôsledky v okamihu, keď sa v plnej miere oficiálne potvrdí veľmi vážne podozrenie, ktorým vietnamská strana teraz čelí," uviedol hovorca slovenského diplomacie Boris Gandel.

Prípad únosu už zhoršil vzťahy medzi Nemeckom a Vietnamom. Hanoj ​​tvrdí, že sa podnikateľ a funkcionár, ktorý predtým v Nemecku žiadal o azyl, do krajiny vrátil dobrovoľne. Podľa Berlína išlo o únos a o bezprecedentné porušenie nemeckého i medzinárodného práva.

Pred súdom zatiaľ v Nemecku stál iba Vietnamec, ktorý si vlani v Prahe požičal dve autá, ktoré boli využité na sledovanie Trinha a jeho únosu. Berlínsky súd ho za napomáhanie únosu v júli poslal na tri roky a desať mesiacov do väzenia. Práve cez Prahu podľa všetkého únoscovia vlani cestovali do Bratislavy, než sa odtiaľ vybrali do Moskvy a potom do Vietnamu.

Slovensko sa od incidentu dištancuje. Bývalý slovenský minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý vládne lietadlo vietnamskej delegácii zapožičal, opakovane poprel, že by sa on osobne alebo slovenské štátne orgány vlani vedome podieľali na únose. Prokuratúra však v prípade začala trestné stíhanie po výpovedi dvoch slovenských policajtov, ktorí údajne videli, ako Vietnamca vliekli do slovenského vládneho lietadla.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy