Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Roky bol podozrivý z brutálnej vraždy. Po jeho oslobodení podal dovolanie minister spravodlivosti
Zdielať na

Roky bol podozrivý z brutálnej vraždy. Po jeho oslobodení podal dovolanie minister spravodlivosti

TRENČÍN / Štyridsaťsedemročný Ježovica z Drietomy bol niekoľko rokov hlavným podozrivým z brutálnej vraždy mladej ženy, ktorej telo našli v kukuričnom poli v lete v roku 1999. Okresný aj Krajský súd v Trenčíne ho na konci minulého roka síce spod obžaloby oslobodil, no prípad opäť ožil. Dovolanie podal sám minister spravodlivosti.

Podľa obžaloby to mal byť práve on, kto v júli v roku 1999 znásilnil a zavraždil 24-ročnú úradníčku Evu. Chýbajú ale priame dôkazy. Ježovica vinu popiera a uspel aj na detektore lži. Okresný súd ho trikrát spod obžaloby oslobodil, až mu dal napokon za pravdu aj Krajský súd. "Súd je povinný rozhodnúť v prospech obžalovaného, pokiaľ o jeho vine existujú pochybnosti, ktoré nie je možné odstrániť," vyjadril sa hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus. 

S tvrdením najnovšie nesúhlasila generálna prokuratúra, ktorá dala podnet na ministerstvo spravodlivosti. "Minister spravodlivosti podal dovolanie proti právoplatnému rozhodnutiu vychádzajúceho zo skutkového stavu, ktorý mohol byť na základe vykonaných dôkazov v podstatných okolnostiach nesprávne zistený," uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Drobová.  

Vražda, ktorá otriasla celým Slovenskom

Kľúčovým dôkazom proti mužovi mali byť šaty zavraždenej, na ktorých po neuveriteľných 15 rokoch znalkyňa objavila jednu spermiu, ktorej DNA profil sa zhodoval s obžalovaným. Jeho obhajcovia to ale označili za nemožné a podľa neho sa s dôkazmi manipulovalo. Na dovolanie ministra Gábora Gála reagoval nasledovne: "Vzhľadom na to, ako prebiehalo celé vyšetrovanie a vzhľadom na to, čo sa dialo počas vyšetrovania, ma tento postup vôbec neprekvapuje. Dôvody, ktoré uviedli v dovolaní sú úplne vytrhnuté z kontextu," povedal obhajca Ježovica Ján Kanaba. "Okresný súd v Trenčíne predložil spis Najvyššiemu súdu SR na rozhodnutie o dovolaní ministra spravodlivosti," dodal Roman Tarabus. 

Brutálna vražda tehotnej ženy pred 19 rokmi otriasla celým Slovenskom. Vrah svoju obeť zhodil z bicykla, surovo ju mlátil do tváre, dusil rukami do bezvedomia, znásilnil a nakoniec ju v kukuričnom poli pri Drietome uškrtil oceľovým drôtom. 

Pozrite si reportáž o chlapcoch, ktorí znásilnili 15-ročné dievča:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy