Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Jeden zo zadržaných počas razie News mal spáchať samovraždu
Zdielať na
Krimi

Jeden zo zadržaných počas razie News mal spáchať samovraždu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V súvislosti s prípadom popravy Jána Kuciaka a jeho snúbenice došlo k prekvapujúcej udalosti. Jeden muž zo skupiny ôsmich zadržaných počas veľkej razie Lynx Commanda spáchal samovraždu. Dvadsaťštyriročný Ronald R. bol v tomto prípade zatiaľ v pozícii možného svedka. Reportérka TV JOJ Drahu Dobrovicsová hovorila s jeho mamou.

Dvadsaťštyriročného muža, jedného z mnohých, ktorých vypočuli a následne prepustili v súvislosti s vraždou novinára, našli bez známok života na samote za Kolárovom. S informáciou ako prvý prišiel denník Nový Čas. "V utorok som mu ešte farbu doniesla, upratal a potom mi večer písala kamarátka, že sa prerušilo spojenie a povedal, že nemá prečo žiť," povedala mama Ronalda R. 

"Vo veci bolo začaté trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. Privolaný lekár predbežne vylúčil na mieste cudzie zavinenie a nariadil vykonať pitvu," uviedla policajná hovorkyňa v Nitre Božena Bruchterová. 

TV JOJ

Muža zadržala polícia počas akcie News, a to v žilinskom byte, kde býval s priateľkou. Po niekoľkých hodinách ho vyšetrovatelia prepustili na slobodu a žiadne obvinenie mu nebolo vznesené. "Vraveli, že ho videli dvaja nezávislí svedkovia deň pred vraždou pred Kuciakovým domom, čo sa samozrejme nepotvrdilo. Stále dookola mu tvrdili, že mu hrozí 25 rokov a nech sa prizná," povedala Ronaldova mama. "Tá dôkazná situácia podľa mojej mienky pomerne jednoznačne určovala osoby, ktoré budú obvinené a ktoré budú len vypočuté," reagoval advokát rodiny Jana Kuciaka Daniel Lipšic. 

Ronaldova mama prežíva posledné týždne peklo. Koncom septembra z jej domu v Kolárove kukláči vzali Miroslava, ktorého vzápätí obvinili vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, na ktorej sa mal podieľať ako šofér. "S Mirom som sa poznala od júna tohto roka a Rony si žil už sám ten svoj život medzi Žilinou a Malým Ostrovom. Jediný krát sa videli, ani som ich nepredstavila," povedala mama. 

Polícia vraj mala tip, že vražedná zbraň sa môže nachádzať na Malom Ostrove a vraj jej syna spoznali podľa identikitu.  "V živote tam nebol, rozprávali sme sa na túto tému, ja si myslím, že každý tretí mladý človek vyzerá tak v dnešnej dobe," povedala a dodala: "Prehliadku mu urobili, ako tú telesnú, že to bolo ponižujúce, aj ten spôsob ako ho zobrali. Deviati kukláči ho vytiahli pred panelák."

"Vždy v takomto prípade je potrebné tie osoby prehliadnuť, aby si aj nespôsobili nejakú ujmu počas zadržania," povedal Lipšic. 

Keď mame v stredu nedvíhal telefón, vedela, že je zle. "Tvrdil, že ho sledujú, že vidí  autá a jednoducho už nechce vyjsť medzi ľudí. Len to povedal, že mu stačila tá jedna noc," uviedla jeho mama. 

K tomu, či bol 24-ročný Ronald mužom na identikite sa ale špeciálna prokuratúra odmietla vyjadriť. Identikit pritom zverejnila približne dva týždne pred veľkou policajnou raziou v súvislosti s kauzou popravy Jána a Martiny. Podľa psychológa by sa ale s takouto kresbou mohla stotožniť ďalšia stovka mužov. "Identikit môže zobrazovať mnoho rôznych osôb, ktoré sa môžu navzájom medzi sebou podobať, preto sa to tak aj volá, že identikit," povedal klinický psychológ Dušan Kešický. 

"Vo veci úkladnej vraždy dvoch osôb sa koná, preto v súčasnosti nebudeme poskytovať žiadne informácie, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie. Ďalšie informácie budú verejnosti poskytnuté hneď ako to dovolí stav vyšetrovania a v rozsahu, ktorý neohrozí ďalší stav prípravného konania," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Nedávno ale prokuratúra priznala, že zverejnenie identikitu bola vyslovene taktika vyšetrovacieho tímu. "Na základe tohto identikitu sa nám podarilo stotožniť konkrétnu osobu. Nejedná sa teda o nejakú vymyslenú osobu," povedal na začiatku októbra prokurátor. 

Dôvodov, ktoré mohli Ronalda nasmerovať k samovražde je podľa psychológa viacero. Pohnúť ním mohla razia Lynx Commanda, ale aj jeho zadržanie a všetko, čo s tým súvisí. "Schopnosť pre zvládanie stresu mohla byť prechodne oslabená, a tým pádom v nejakej súhre okolností, ktoré tam k tomu ešte prispeli mohlo dôjsť k celkovej destabilizácii," dodal Kešický. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy