Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dohady o veku odchodu do dôchodku sa končia. Matovič má ale pripomienky
Zdielať na

Dohady o veku odchodu do dôchodku sa končia. Matovič má ale pripomienky

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci vo štvrtok prerokovali zákony len v rýchlom tempe, a to pre avizované pracovné cesty. Politickým stranám SMER- SD a OĽANO to ale nebránilo, aby viedli spornú debatu o veku odchodu do dôchodku.

Situácia v rokovacej sále vyzerala presne tak, ako v deň, keď sa nehlasuje. Účasť poslancov NR SR bola naozaj minimálna. Politický spor sa počas rokovania vyskytol predovšetkým pre zastropovanie veku odchodu do dôchodku. Smeru sa podarilo návrh ústavného zákona prerokovať ešte v stredu večer, no teraz opäť prišli námietky zo strany opozičného lídra strany OĽANO Igora Matoviča. 

Matovičovci pôvodne deklarovali akúsi čiastočnú podporu, vo štvrtok ale prezentovali ešte niekoľko podmienok. Tie už ale Smer považuje za falošné a nasilu. Do návrhu ústavného zákona ich už totiž nie je možné zapracovať. Poslanec Smeru Erik Tomáš preto vyzval poslancov za OĽANO - predovšetkým Igora Matoviča, aby svojim poslancom umožnil hlasovať voľnou rukou. 

Pre schválenie zastropovania veku odchodu do dôchodku chýba Smeru už len jeden hlas. Podpora je momentálne na úrovni 89 hlasov. Či návrh prejde sa ale ukáže až v utorok 23. októbra, kedy sa o ňom bude v parlamente hlasovať. 

Pozrite si rokovanie zo stredy 17. októbra, ktoré sa taktiež týkalo dôchodkov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy