Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Cibuľu konzumujte každý deň, tu sú dôvody...
Zdielať na

Cibuľu konzumujte každý deň, tu sú dôvody...

BRATISLAVA / Allium cepa - tak sa volá po latinsky plodina, ktorá tvorí súčasť ľudského jedálnička už viac ako 5000 rokov. Vysoko si ju vážili starí Egypťania, Rimania i naše babičky, ktoré verili, že cibuľa pomôže predchádzať či liečiť mnohé choroby. Konzumácie cibule aj dnes odporúčajú všetci odborníci na zdravú výživu. A že cibuľa páchne a štípe je pritom vedľajšie. Jej pozitíva vysoko prevyšujú túto drobnú chybičku krásy.

Cibuľa, partner od nepamäti

V boji proti chrípke ale aj iným chorobám máme silného spojenca - cibuľu. Všetky druhy cibuľovej zeleniny - ako cesnak, pór či pažítka, totiž prekypujú zdraviu prospešnými látkami. "Patria medzi tie najzdravšie zeleniny ktoré vôbec existujú," hovorí gastroenterológ Peter Minárik.

Nie nadarmo sprevádzajú človeka po tisícročia. "Pri výstavbe pyramíd bola dokonca predpísanou zložkou stravy, aby robotníci vydržali ťažkú prácu. Podobne to bolo v antickom svete, rímski vojaci takisto mali prídel tejto zeleniny," vysvetľuje etnologička Katarína Nádaská.

Farbenie vlasov

Tradičná ľudová medicína využívala cibuľu pri ochoreniach dýchacích ciest, ale aj pri rôznych poraneniach. "Keď boli nejaké hnisavé rany, alebo ktoré sa ťažko hojili, tak sa nakrájala surová cibuľa a priložila sa na tieto rany," hovorí Nádaská o netradičnom používaní cibule v minulosti.

Šupkou z cibule sa kedysi farbili nielen veľkonočné vajíčka, ale aj vlasy. Cibuli sa pripisovala aj magická moc. "Hovorilo sa, že samotná cibuľa pohlcuje negatívne sily," dodáva etnologička Nádaská.

Cibuľa na každý deň

Ak sa vám pri krájaní cibule hrnú do očí slzy, nevadí. Myslite na to, že naozajstný dôvod plakať majú najmä baktérie. "Antibakteriálne účinky, ktoré pôsobia po ich konzumácii a antikarcinogénne sú natoľko významné, že cibuľa si zaslúži, aby sme ju konzumovali každý deň," radí Peter Minárik.

Ak máte možnosť, hľadajte domácu, slovenskú cibuľu. Napríklad preto, lebo na rozdiel od zďaleka privezenej, našu netreba chemicky ošetrovať pri skladovaní. "Keď privezieme z role cibuľu do nášho skladu, na spracovanie netrebujeme chémiu, len cibuľu schladíme," upresňuje postup samostatne hospodáriaci roľník Michal Szalay.

Vychýrená slovenská zelenina

Chuť a trvanlivosť slovenskej cibule bola známa oddávna. "Cibuľa zo Záhoria bola vychýrená na trhoch vo Viedni alebo aj v Bratislave," potvrdila entnologička Nádaská.

Cibuľa dochucuje obrovské množstvo pokrmov, no najlepšia je samozrejme surová. Aj podľa pestovateľa. "Dobrý slovenský chlieb, domáca masť a cibuľa navrch. Najlepšie a najjednoduchšie," dodal Michal Szalay.

Súvisiace články