Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Teplá voda s citrónom je zázračný životabudič!
Zdielať na

Teplá voda s citrónom je zázračný životabudič!

BRATISLAVA / Bez kávy ani na krok. Mnoho ľudí stále zastáva rána bez jedla, no bez šálky kávy, by ani nedokázali otvoriť oči. Je kofeín skutočne jediná vec, ktorá nás dokáže nakopnúť? Oveľa lepšia je vraj teplá voda s citrónom. Jediný pohár na lačno vraj dokáže s telom skutočné zázraky.

Odstraňovanie toxínov z tela

"Ja fungujem na teplej vode a citrónovej šťave ráno už dva roky a skutočne to pomáha. Ja som to viac krát skúšala, ale po citrónovej vode ma vždy páli záha," to sú reakcie ľudí na jednom z mnohých internetových for.

Je naozaj teplá voda s citrónom  to prvé, čo by sme mali po prebudení vypiť? A aká teplá by mala byť voda? Podľa Ajurvédskej medicíny, starej 5 000 rokov, to nie je ani mýtus a ani žiadna novinka. Ale normálna súčasť každodenného života mnohých ľudí, len treba vedieť ako na to. "Čistí a napomáha k odstraňovaniu toxínov a považuje sa za umývanie zvnútra," vysvetľuje ajurvédska terapeutka Oľga Olexová.

Vodu prevarte

Podľa doktorky Olexovej to ale nemá byť teplá voda z vodovodu. "Prevárame ju preto, aby sa upravila jej detoxikačná schopnosť. Nemá byť vrelá. Keď vo vode udržím malíček, tak viem, že je to vhodné aj pre moje vnútro," dodáva terapeutka.

Odporúčaná dávka je do 2 dcl vody pridať maximálne 2 kávové lyžičky šťavy z citróna. Názory na tento ranný rituál sa ale líšia. "Nie je mi známy žiadny výskum na túto tému, tak sa môžeme baviť na túto tému v akademickej rovine. Teplá voda podporuje u niektorých ľudí vyprázdnenie a odchod stolice z tela. Citrón z pH krvi v zásade nič neurobí," uviedol odborník na zdravý výživu Igor Bukovský.

Radšej vodu ako kávu

Citrón môže na žalúdok a sliznicu vplývať agresívne a spôsobiť aj problémy. "Kvalita trávenia by nemala byť v prvom momente zlepšená. Niekedy môžu skôr pacienti ráno pociťovať, že po užití citróna majú zvýšený pocit kyseliny a pálenia," upozorňuje gastroenterológ Jarolím Šutka.

Napriek tomu ani jeden z lekárov nevylučuje, že niekomu môže citrón pomôcť. "Ja to ľudom nezakazujem, ale upozorňujem ich, aby im tieto návyky nerobili problémy," dodáva Šutka. Ideálna ranná kombinácia, na ktorej sa zhodnú všetci traja lekári je, dať si po prebudení pohár vlažnej vody a určite nie šálku horúcej kávy.

Súvisiace články