Jasno
22°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Fajčenie škodí oveľa viac, ako sme si mysleli
Zdielať na

Fajčenie škodí oveľa viac, ako sme si mysleli

BRATISLAVA / Fajčenie kedysi lekári odporúčali! Teda s výnimkou žien, ktoré boli po cigarete nervóznejšie a hrozilo, že vďaka fajčeniu by mohli výrazne schudnúť. V móde to vtedy totiž nebolo. Až v roku 1964 vydali v Amerike nečakané stanovisko - Fajčenie škodí! Po 50ích rokoch vydáva Svetová zdravotnícka organizácia WHO ďalšie. Fajčenie škodí oveľa viac!

Už to nie je len tabak

Dôvodom je, že cigarety sú oveľa horšie ako v minulosti. Už to nie je len sušený tabak zošúľaný v papieri, alebo natlačený do fajky starého pána. Dnešné cigarety obsahujú približne 7 000 rôznych zmesí a prímesí! A každá z nich je horšia ako tabak. "Venspirény a decht. To sú ešte viac škodlivé látky," uviedol psychiater z Centra dorgových závislostí Pavel Palkovič.

Najhorší je cigaretový filter. Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie práve on umožňuje vdychovať ešte viac škodlivých látok aj karcinogénov. Riziko vzniku rakoviny pľúc je tak u dnešného fajčiara oveľa vyššie, ako pred 50-mi rokmi!

Štatistika nepustí...

Napriek tomu, že vyfajčí podstatne menej cigariet. "...Tie štatistické dáta o tom, že tá rakovina sa podstatne častejšie vyskytuje u fajčiarov, sú veľmi silné," hovorí onkológ z Národného onkologického ústavu Jozef Mardiak.

S dĺžkou zoznamu škodlivých látok sa rozširuje aj zoznam diagnóz, ktoré s týmto neduhom súvisia priamo. 50 rokov štúdií a pozorovaní lekárov z celého sveta poskytlo dostatok dôkazov na to, aby každého, kto má v tejto chvíli chuť na cigaretu, poriadne vystrašili.

Nielen onkologické choroby

K rakovine pľúc, hrtanu, obličiek a pankreasu, pribudla stále častejšia rakovina hrubého čreva aj pečene. Plus reuma, poruchy erekcie, u žien rizikové tehotenstvo, cukrovka, oslabenie celého imunitného systému a mnoho mnoho ďalších. "To nie je iba otázka rakoviny. Pri tom fajčení sú cievne choroby aj iné choroby," dodáva onkológ.

Skutočne ide o život a jediná možnosť, ako si zachrániť krk a iné životne dôležité orgány, je s fajčením seknúť. Cesta to však ľahká nebude. "Navštíviť psychiatra," hovorí psychiater.

Pomôže pevná vôla aj lieky

Pomôžu lieky, sedenia a pevná vôľa. Výsledky totiž prichádzajú pomaly. Preto je podľa psychologičky lepšie sústrediť svoju energiu len na jeden deň. Každý tak bude vašim malým víťazstvom. "Maličké zmeny, deň po dni. Každých 24 hodín. Potom sa stane psychologicky taký veľmi zaujímavý fenomén, vidím rýchlejšie efekt," uviedla klinická psychologička z Centra drogových závislostí Alica Kantorková.

Súvisiace články