Zatiahnuté
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Začalo vaše dieťa fajčiť? Takto zakročte...
Zdielať na

Začalo vaše dieťa fajčiť? Takto zakročte...

BRATISLAVA / Deti začínajú s cigaretami experimentovať už v trinástich rokoch. Dostať sa v tomto veku k cigarete pre ne nie je problém. Potvrdila to aj kontrola Slovenskej obchodnej inšpekcie. Viete, ako sa správať, keď vaše dieťa začne fajčiť prípadne ako predísť tomu, aby s týmto zlozvykom vôbec začalo?

Predavačov vek nezaujímal

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) počas dvoch mesiacov preverila takmer 700 prevádzok na celom Slovensku. Figuranti, mladší ako 18 rokov, sa v nich pokúsili kúpiť cigarety.

Kontrolóri sa zamerali nielen na veľkoobchodné reťazce ale aj na malé obchodíky či stánky, ale aj na predaj cigariet na čerpacích staniciach. Starším 16- až 17-ročným predali tabakový výrobok v takmer 65-ich percentách. Cigarety si bez problémov kúpili aj deti mladšie ako 15 rokov. "Pri tej háklivejšej skupine 11- až 15-ročných, tam to bolo vyše 35 percent," uviedla Nadežda Machútová, riaditeľka SOI.

Za fajčením treba hľadať iné problémy

Práve fajčenie mladistvých sa začína stávať veľkým problémom. A rodičia bývajú často bezradní, keď zistia, že ich ratolesť fajčí. Podľa odborníkov za fajčením treba hľadať iné problémy. "To môže byť naozaj povedzme aj také volanie o nejaký kontakt väčší s tým rodičom," tvrdí pdychológ Filip Mudrík.

Vtedy je vraj dobré sa s dieťaťom otvorene porozprávať a zistiť pravú príčinu. Inokedy môže ísť len o obyčajnú vzburu. "Hľadá si nejaké iné vzory, potrebuje tých rodičov trošku prudiť," dodáva psychológ. V takejto chvíli by mal rodič dieťaťu prejaviť dostatok dôvery, že samé dokáže posúdiť správnosť svojho konania.

Kruté techniky nepoužívajte

Určite by vtedy nemal siahnuť po dobre známych no krutých technikách. "Dali tomu dieťaťu vyfajčiť celý kartón a on potom naozaj zabudol na tie cigarety na celý život," hovorí psychológ Filip Mudrík.

Ak nechcete, aby váš potomok siahol po cigarete, mali by ste mu ísť príkladom, a teda nefajčiť. Ak už fajčíte, ukážte mu, že s tým viete prestať. To isté platí aj v prípade prevencie. Upozorňovať dieťa od malička na riziká fajčenia vraj nemá veľký zmysel, mohlo by to mať opačný efekt. "Ono to práve preto bude skúšať. Veď mne sa to nezdá, ja to vyskúšam," hovorí psychológ.

Ak sa ocitnete v slepej uličke, môžete vyhľadať aj odborníka. Fajčenie u detí sa dá riešiť aj ambulantne. "Začíname psychoterapiou a k dispozícii sú aj lieky," uviedol Ľubomír Okruhlica, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre závislosti. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články