Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Šok z Česka: Máte 27 a viac? Fajčenie vám neublíži!
Zdielať na

Šok z Česka: Máte 27 a viac? Fajčenie vám neublíži!

KUTNÁ HORA / Chcete sa chrániť pred Alzheimerom a Parkinsonovou chorobou? Začnite fajčiť! Takúto relatívne absurdnú, a najmä nie zdraviu prospešnú, radu vám nedávame my, ale prezident Českej republiky Miloš Zeman.

Zeman je náruživý fajčiar

Prezident je verejne známy svojím pozitívnym vzťahom k tabaku. Najnovšie rozdával múdre rady o dobrom vplyve fajčenia na ľudský organizmus priamo na návšteve tabakovej firmy Philip Morris.

Zeman, ktorý je na rozdiel od svojho predchodcu Václava Klausa považovaný za náruživého fajčiara, sa pri návšteve továrne vyslovil proti reguláciám v tejto oblasti.

Na návšteve tabakovej firmy

"Myslím si, že akékoľvek obmedzovanie spotreby tabakových výrobkov administratívnymi reguláciami vedie k pašovaniu cigariet. Tie budú potom drahšie a pritom budú mať horšiu kvalitu," vyhlásil Zeman. Ďalej ľuďom poradil, že začať s fajčením by mali až od 27 rokov a vtedy im tabak neublíži.

S týmito jeho výrokmi ale nesúhlasia odborníci. "Je to úplne zavádzajúca vec. Z medicínskeho aj iného hľadiska je každé fajčenie v akomkoľvek veku škodlivé," myslí si Peter Šťastný z Občianskeho združenia Stop fajčeniu.

"Určite treba vážiť slová, pretože takýto výrok od takto vysoko postavenej osoby by mohol navádzať konať podľa jeho slov," myslí si ďalej Šťastný. "Ja ako zaprisahaný nefajčiar s týmito výrokmi nesúhlasím a pán prezident to dobre vie," vraví minister zdravotníctva Českej republiky Martin Holcát.

Fakty koniec koncov hovoria za všetko. V jednej cigarete sa okrem nikotínu nachádza ďalších viac ako 4 000 nebezpečných látok (60 karcinogénnych). Okrem toho nikotín je látka heroínového typu. Len na Slovensku ročne zomrie na rakovinu pľúc 12 000 ľudí.

Téme sa venuje Mária Ölvedyová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy