Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Česká politika s humorom. Máme sa čo učiť od Slovákov, hovorí Jandák
Zdielať na

Česká politika s humorom. Máme sa čo učiť od Slovákov, hovorí Jandák

PRAHA / Prezident Zeman a jeho tzv. alkoholické virózy, expremiér Nečas a jeho milenka, pre ktorú padla česká vláda... Ďalej bojovníci proti korupcii, ktorí sú za ňu súdení, poslanec Rath vo väzbe a spiaci šéf diplomacie Schwarzenberg. Skrátka, o politike v Česku hovorí celý svet. A čo samotní Česi? Politickú situáciu vnímajú s humorom....

Jandák: Máme sa čo učiť od Slovákov

Klasik by povedal, niečo hnilé je na tom českom štáte. A veľa ľudí by mu dalo za pravdu. "Je to tragikomédia a ukazujeme svetu, že vždy sa hovorilo ako sú Slováci mladí, neskúsení a že Česi im to ukážu. Myslím, že sa máme veľa čo učiť," hovorí Vítězsla Jandák, exminister kultúry a herec.

To by ale neboli Česi, aby si z toho robili ťažkú hlavu. Politika sa preberá najmä v krčmách pri pive alebo si z nej národ vtipkára Švejka robí srandu a politikov napodobňuje.Najviac snáď z alkoholových výstrelkov českého prezidenta Miloša Zemana. "Tak tu pije každý, to by som mu ani tak nezazlieval," hovorí jeden z návštevníkov krčmy.

Ledecký: Väčšina nerozozná HDP od DPH

"To, že sa rozhodne väčšina, to zďaleka neznamená, že je to správne. Väčšina voličov, ktorá ide k urnám, tak nedokáže vysvetliť rozdiel medzi HDP a DPH. Takže majú, čo chcú a čo si zaslúžia," myslí si spevák Janek Ledecký.

Predčasné voľby budú v októbri. Na pád vlády najviac doplatila strana Veci verejné. Úspech nezopkaujú hlavne vďaka svojmu šéfovi s prenikavým hlasom, ktorý si u svojich poslancov kupoval loajalitu. "Vychádzame všetci do svojich volebných kaviarní," hovorí predseda Vecí verejných Vít Bárta. " Ja za to proste nemôžem, tá korupcia je vo mne. Náš poslanec David Rath, ktorý je zatvorený hovorí, že sa svojimi názormi si sedí," napodobňuje Bártu imitátor politikov Petr Jablonický.

Čechom tak bude skoro pol roka vládnuť vláda tzv. odborníkov s cieľom, pokiaľ je to možné, nerobiť závažné rozhodnutia. "Ja sa to práve snažím neriešiť a preto nie som na*raný," hovorí návštevník pohostinstva.

Bohdalová: Už nemám na to nervy

"Najskôr som si myslela, že sú demokratické voľby, potom sa to mňa zosunulo a ja už nemám nervy," hovorí herečka Jiřina Bohdalová, ktorá v prezidentských voľbách podporovala Miloša Zemana.

A tak mnoho ľudí a zahraničných médií spomína na dobu prezidentovania Václava Havla ako na zlaté obdobie, ktoré sa len tak nezopakuje. "Ja by som sa tohto teda nikdy dožiť nechcel. Ja som rád, že mám to svoje letisko. To mi stačí aj keď je pravda, že ma teraz môžu zavrieť aj za zlé počasie," napodobňuje Hlava imitátor Jablonický.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa/Lidové noviny/VIKTOR CHLAD

Súvisiace články

Najčítanejšie správy