Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Česi nenašli miliardy, štát plynovod nekúpi
Zdielať na

Česi nenašli miliardy, štát plynovod nekúpi

Zdroj: ISIFA

Má to byť biznis za desiatky miliárd korún. Česká vláda však zhodnotila svoje možnosti a odkázala - ďakujeme, rozmysleli sme si to. Reč je o predaji plynovodu u našich západných susedov. Informáciu priniesol server ceskapozice.cz.

V čase krízy nezmysel...

Plyn. Táto strategická surovina bude mať v Českej republike zrejme nového vlastníka. Teda presnejšie potrubia, ktorými sa šíri. A to nielen po krajine, ale aj do západnej Európy.

Miestna vláda ich v roku 2002 predala nemeckej spoločnosti RWE, tá teraz hľadá nového investora. Štát si povedal, že skúsi plynovod odkúpiť, alebo aspoň získať v podniku Net4Gas nejaký vplyv. No zistil, že v čase krízy a úsporných opatrení na to jednoducho nemá. Ak by išiel do tohto biznisu, potreboval by zohnať možno až 40 miliárd korún.

"Tuzemská energetická jednotka ČEZ by mohla kúpiť aj 100 percent Net4Gas. Túto variantu vlastne nikto nebral vážne. Investori by takéto rozhodnutie pozitívne nevyhodnotili," píše o nápade českej vlády Jan Žiška z PORTÁLU CESKAPOZICE.CZ.

RWE má problém, kvôli Fukušime

Obchod by sa mal uzavrieť na budúci rok. Teda aspoň podľa plánu RWE. Koncern patrí medzi piatich najväčších dodávateľov plynu v Európe, musí sa však vysporiadať zo stratami, ktoré firme prinieslo politické rozhodnutie Nemecka, vzdať sa jadra ako zdroja energie. A to po katastrofe v japonskej Fukušime.

"Privatizovať sa dá všetko, odkúpiť to späť je však zložitejšie," dodáva portá v súvislosti so zavrhnutým plánom českej vlády. Plánom vstúpiť do biznisu o plynové rúry. CELÝ ČLÁNOK TU.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy