Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Keňa plánuje prvú atómku, vzorom Fukušima
Zdielať na

Keňa plánuje prvú atómku, vzorom Fukušima

Rozvoj zvyšuje nároky. Vedia to aj v Keni, kde v snahe zaistiť elektrickú energiu čo najväčšiemu počtu ľudí, plánujú výstavbu prvej jadrovej elektrárne. Prevádzku chcú spustiť o necelé desaťročie.

Fukušima ako vzor

Jedna z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich afrických krajín sa aktuálne musí spoľahnúť na vodné elektrárne. S tými sa však dá počítať len v období dažďov. Veľké ponaučenie si chcú Keňania vziať aj z katastrofy vo Fukušime. Sami totiž ležia pri vode.

Plánuje preto výstavbu prvej jadrovej elektrárne. Predpokladá sa,  že výstavbu dokončia v roku 2022. V súčasnosti je Keňa závislá hlavne na vodnej energii.

Megadrahá stavba

Hoci netrpí životné prostredie, obrovskou nevýhodou sú časté výpadky elektriny v dôsledku zmien počas rôznych ročných období a počasia. Jadrová elektráreň bude dokončená do roku 2022. Predpokladajú sa astronomické náklady - 25 miliárd kenských šilingov (223,6 milióna eur).

Bezpečnosť číslom 1

Kenská vláda sa venuje aj bezpečnosti. Intenzívne sa zaoberá minuloročnou jadrovou katastrofou v Japonsku. Zemetrasenie a následné vlny cunami spôsobili skazu neskutočných rozmerov. Možnému riziku prispôsobia aj bezpečnostné podmienky pri výstavbe.

Keňa sa snaží o medzinárodnú spoluprácu. Niekoľko svojich vedcov poslala do Číny, Spojených štátov či Južnej Kórey.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články