Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vylepšené spomaľovače. Mohli by slúžiť ako zdroj energie
Zdielať na

Vylepšené spomaľovače. Mohli by slúžiť ako zdroj energie

Väčšina vodičov aspoň trošku zanadáva, ak si nevšimne na ceste retardér a auto nepekne poskočí. Predstavte si však, že vďaka týmto ležiacim policajtom by sa napríklad dalo svietiť. Ako by sa to dalo urobiť? Vymyslel to študent priemyselnej školy v Komárne - Gábor Kovács.

Retardér ako elektráreň

Piezo retardér pre cestnú premávku, ktorý popri funkcii spomaľovania dopravy na kritických miestach, dokáže vyrobiť aj elektrickú energiu, sa v hlave študenta komárňanskej priemyslovky zrodil ešte vlani.

"Viem o diskotékach, kde sú do podláh zabudované snímače a ľudia tancovaním  na nich vyrábajú elektrinu na osvetlenie, či laserové efekty. V tom čase som si robil aj vodičský preukaz, hlava mi chodila najmä po doprave, a tak som sa dostal až k retardérom," povedal študent Gábor Kovács.

Objav v krúžku

Spolu s učiteľom, ktorý vedie krúžok zameraný na obnoviteľné zdroje energie, najprv sadli k internetu, kde našli rôzne výskumy mechanického prevedenia premeny mechanickej energie na elektrickú.

"Ale my sme to vzali z opačného konca, priamu premenu tých mechanických kmitov od kolies na elektrickú energiu, čiže vyrobiť hneď z toho nejaké impulzy, ktoré by sa nazbierali v akumulátoroch," vysvetlil pedagóg František Varga.

Elektrina na osvetlenie

Doslova na kolene tak vznikol model piezo ležiaceho policajta, ktorý získal prvenstvo v celoslovenskej súťaži Energy play. "Ak by boli v ležiacich policajtoch namontované piezo snímače a tie keď sa dostanú do pohybu, vznikajú rozdiely potenciálov, čím vzniká napätie," vysvetlil Varga. A potom by bola elektrina napríklad na prídavné osvetlenie prechodu alebo retardéra.

Najväčším zadosťučinením by bolo dostať piezo policajta do ulíc. "Tieto cestné retardéry sú dosť finančne náročná investícia, bez sponzorov to asi ťažko budeme vedieť dotiahnuť," priznal však chlapcov pedagóg.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články