Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
200 dní za rok, deň aj noc a voda. Vedci sa zamilovali do HD40307g
Zdielať na

200 dní za rok, deň aj noc a voda. Vedci sa zamilovali do HD40307g

Veľmi nepoetické meno dostala novoobjavená exoplanéta obiehajúca hviezdu HD 40307, 42 svetelných rokov vzdialenej v súhvezdí Maliara na južnej oblohe. Pre vedcov znamená obrovskú výzvu študovať ju, pretože sa zdá, že by mohla byť zo všetkých doposiaľ objavených planét najvhodnejšia pre existenciu života. Pre možný výskyt vody, striedanie dňa a noci a niektoré podobné parametre so Zemou...

Exoplanéta porovnateľná so Zemou

Exoplanéta rotuje okolo hviezdy HD 40307. Je to tzv. oranžový trpaslík a je o niečo menšia, chladnejšia a menej jasná ako naše Slnko. Jedna zo šiestich planét, ktoré okolo nej rotujú, je práve HD 40307 g, nachádzajúca sa v obývateľnej oblasti. Na rozdiel od svojich kolegýň však nemá viazanú rotáciu ako náš Mesiac k našej Zemi - k svojej hviezde teda nie je stále naklonená rovnakou stranou, ale dochádza k striedaniu dňa a noci.

Jej hmotnosť je sedemkrát väčšia ako naša Zem a podľa portálu space.com hviezdu obieha vo vzdialenosti 90 miliónov kilometrov (pre porovnanie Zem okolo Slnka obieha v asi 150 miliónov kilometrovej vzdialenosti). Obežná doba je tak podľa exoplanety.cz 198 dní a od svojej hviezdy dostáva 62% žiarenia z toho, aké dostáva naša Zem od Slnka.

Horúci kandidát

"Mohla by byť kamennou planétou ako Zem," komentoval vedúci štúdie planéty Mikko Tuomi z univerzity v Hertfordshire pre space.com. "Je to tak 50 na 50... Ale pravdou je v tomto momente, že jednoducho nevieme, či planéta je veľkou Zemou alebo malým, teplým Neptúnom bez pevného povrchu." Hoci jej objav je potrebné ešte potvrdiť, pre vedcov je horúcim kandidátom s podmienkami pre život.

Medzi doposiaľ potvrdené exoplanéty patria aj Gliese 581 d, HD 85512 b, Kepler-22 b a Gliese 163 c. Objav, publikovaný v odbornom časopise Astronomy & Astrophysics, umožnil výskum s pomocou teleskopu v lokalite La Silla v chilskej púšti Atacama.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

wikipedia.org/ISIFA

Súvisiace články