Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
K ISS mieri ďalší Progress, spojiť by sa s ňou mal už v stredu
Zdielať na

K ISS mieri ďalší Progress, spojiť by sa s ňou mal už v stredu

Z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane v stredu odštartovala nosná raketa Sojuz-U, ktorá má k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) dopraviť nákladnú loď Progress M-17M. Dispečeri ruského letového programu majú v úmysle prvý raz v ostrom režime nákladnú loď spojiť s ISS už šesť hodín po štarte.

Loď má dopraviť potraviny aj vodu

Doteraz táto operácia trvala najmenej dva dni. Loď má na ISS dopraviť 2,5 ton nákladu, viacmenej vedecké prístroje, palivo, potraviny a vodu. Na ISS je teraz šestičlenná posádka zložená z veliteľky Sunnity Williamsovej z USA, ruských kozmonautov Jurija Malenčenka, Olega Novického a Jevgenija Tarelkina, amerického astronauta Kevina Forda a Japonca Akihika Hošidea.

Rýchlejšia varianta spojenia nákladnej lode s ISS bola v testovacom režime odskúšaná už tento rok v lete pri lete Progressu M-16M, ktorý je teraz pripevnený k jednému z pristávacích uzlov medzinárodnej stanice.

Ak zlyhá, vráti sa k starému

Ruským kozmickým lodiam doteraz manéver priblíženia k ISS trval dva či tri dni. Pripojiť k ISS by sa mal Progress M-17M v automatickom režime dnes okolo 14:40. Ak sa manéver nepodarí, pokúsi se ruská časť posádky riadiť spojenie ručne.

Ak tento variant zlyhá, nákladná loď by sa mala vrátiť k staršiemu scénaru a opakovať pokus o spojenie po dvoch dňoch. Predbežný náhradný termín bol stanovený na piatok 7:56.

A takto štartovala raketa Sojuz k ISS s medzinárodnou posádkou...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články