Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
K vesmírnej stanici dorazila loď v rekordnom čase! Za 6 hodín...
Zdielať na

K vesmírnej stanici dorazila loď v rekordnom čase! Za 6 hodín...

Test sa vydaril. Ruská nákladná loď Progress M-16M vo štvrtok úspešne zakotvila pri Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS. Do cieľa pritom dorazila za neuveriteľných šesť hodín a miesto 34 len štyroch obletoch Zeme. Zrýchlenie cesty má slúžiť ako test pre budúce výpravy s ľudskou posádkou...

Zrýchlenie bolo úspešným testom

Ak si to porovnáme, všetky predchádzajúce lety lodí Sojuz a Progress od štartu k pripojeniu k ISS trvali asi 50 hodín. Tento doposiaľ zaužívaný takzvaný dvojdenný profil letu je určený obežnou dráhou, po ktorej sa stanica pohybuje. Orbita je pevne daná a nie je možné ju kvôli prilietajúcim lodiam meniť. S komplexom teda lode musia zaujať zodpovedajúcu dráhu.

Doteraz bola dlhá cesta v kabínke Sojuzu stresujúca. Per troch kozmonautov je tento malinký priestor stiesnený a mnohých postihli nevoľnosti. Práve túto novinku by mali vyskúšať už začiatkom budúceho roku prvá posádka Sojuzu.

Darčeky pre kozmonautov

Progress M-16M na ISS dopravil 2,7 tony nákladu. Ide o zariadenia per vedecké experimenty, lekárske potreby, pohonné hmoty, kyslík, vodu, potraviny a darčeky per posádku ISS. Ostať by pri ISS mala do 25, decembra. Momentálne na ISS pôsobí šestica kozmonautov - traja z Ruska, dvaja z USA a jeden z Japonska.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články