Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Historický okamih! Sonda Voyager 1 opustila slnečnú sústavu
Zdielať na

Historický okamih! Sonda Voyager 1 opustila slnečnú sústavu

LOS ANGELES / Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) potvrdil, že medziplanetárna sonda Voyager 1 prekročila - ako vôbec prvý objekt vyrobený človekom - hranice slnečnej sústavy.

Stalo sa tak už pred vyše rokom

Voyager 1 podľa expertov NASA opustil solárny systém už pred vyše rokom, až teraz sa však o tom podarilo zhromaždiť dostatok solídnych dôkazov, oznámila agentúra AP.

Sonda vypustená pred 36 rokmi sa v súčasnosti nachádza v medzihviezdnom priestore vo vzdialenosti viac ako 18 miliárd kilometrov od Slnka. NASA tento dôležitý medzník oslávila vo štvrtok na tlačovej konferencii s tematikou sci-fi seriálu Star Trek.

"Dostali sme sa tam (mimo slnečnú sústavu)," vyhlásil šéf vedeckého tímu misie Ed Stone z Kalifornského technologického inštitútu (KIT). Voyager sa už podľa neho "vznáša v kozmických moriach medzi hviezdami".

Pomohla šťastná náhoda

O tom, či sonda skutočne opustila našu planetárnu sústavu, sa vo vedeckej komunite diskutuje už viac ako rok. Experti NASA mohli túto skutočnosť potvrdiť vďaka šťastnej náhode: slnečnej erupcii, ktorej vibrácie umožnili stanovenie hustoty plazmy v okolí Voyageru.

Niektorí nezainteresovaní vedci však tvrdenie NASA považujú stále za predčasné a trvajú na predložení ďalších dôkazov.

Kozmickú sondu Voyager 1 na plutóniový pohon vypustila NASA do vesmíru 5. septembra 1977, aby preskúmala a vyfotografovala vzdialené planéty slnečnej sústavy. Po splnení týchto úloh pokračovala v lete k jej okraju a v ostatných rokoch sa venovala štúdiu heliosféry, kde sa vplyv Slnka stretáva s medzihviezdnym priestorom.

Aj po opustení slnečného systému bude sonda pokračovať vo výskume doposiaľ nepreskúmanej oblasti vesmíru. Získané údaje bude odosielať prostredníctvom rádiového signálu, ktorý v súčasnosti putuje späť na Zem až okolo 17 hodín.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články