Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ako vylepšiť chuť ovocia a zeleniny? Odpoveďou je svetlo
Zdielať na

Ako vylepšiť chuť ovocia a zeleniny? Odpoveďou je svetlo

FLORIDA / Ak ste si dnes pri raňajkách povedali, že to ovocie či zelenina vôbec nemajú chuť, máme pre vás vysvetlenie. Možno len nemali dostatok toho správneho svetla. To nám môže v budúcnosti zaručiť zdravé a chutné potraviny.

Svetlo mení chuť

"Dokážeme meniť chuť ovocia či zeleniny. Zaistiť, aby bola vynikajúca alebo naopak príšerná," hovorí docent záhradníctva Floridskej univerzity Kevin Folta. Stačí na to obyčajné svetlo, ktoré je základom fotosyntézy. Paradajky pestované v červenom prostredí, nadobudli prenikavú arómu a krásnu červenú farbu.

"Skúšame upravovať svetlo, ktoré dopadá na ovocie. Konkrétne s jeho intenzitou a vlnovou dĺžkou. Ovocie ktoré má veľa svetla, je oveľa lepšie," dodal asistent profesora Thomas Colohoun.

Zdravé a chutné potraviny

Hrať sa vedci dokážu aj s koncentráciou antioxidantov a nutričných hodnôt. Experimenty dokonca ukázali, že svetlo dokáže vylepšiť aj pozbieranú úrodu. "Ovocie a zelenina sú živé tkanivo. Ak sa po zbere správne uložia, vieme ich dodatočne vylepšiť," vysvetľuje Kevin Folta.

Kým vedci spoznajú správne kombinácie svetla a jednotlivých plodín, čaká ich ešte dlhá cesta. Práve táto výnimočná metóda, nám raz môže priniesť zdravé potraviny plné chuti.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články