Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Tichý zabijak. Cholesterol trápi každého druhého Slováka
Zdielať na

Tichý zabijak. Cholesterol trápi každého druhého Slováka

BRATISLAVA / Zvýšenú hladinu cholesterolu má takmer polovica slovenskej populácie. Vyhrať boj s týmto tichým zabijakom nie je jednoduché. Najmä preto, že sa mnohí držíme skreslených predstáv o dobrom a zlom jedle. Aj tuky môžu byť nápomocné.

Každý kto má zvýšenú hladinu cholesterolu si od lekára vypočuje väčšinou nasledovné: "Určite nie vyprážané, mastné, bravčové mäso. Skôr nejakú zeleninu, ovocie," uviedla Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravia SR.

Mastné a tučné jedlá majú malý podiel, tvrdí odborník

Opak je však pravdou, podľa odborníka na výživu Radovana Gergeľa príjem mastných a tučných jedál má malý podiel na hladine cholesterolu v tele. Ak ho totiž telu nedáme, tak si ho jednoducho vyrobí. Za zvýšenú hladinu cholesterolu v tele môže úplne niečo iné, čo je pre mnohých oveľa chutnejšie. "Prijímame veľa cukru," hovorí Gergeľ.

Podľa neho preto nemá žiadny vplyv či si večer dáte tučný bôčik, alebo nie. "Cholesterol vôbec nie je tak rizikový faktor srdcovo-cievnych ochorení, ako sa o ňom traduje," tvrdí.

Pred pár rokmi však bola situácia úplne iná. Napríklad v roku 1982 bola hladina cholesterolu až do 6,5 mmol/liter. Teraz je to iba 5,2 mmol/liter. "Nie je to normálne," myslí si odborník na výživu Radovan Gergeľ. "Čím je vyšší cholesterol, tým je vyššie riziko kardiovaskulárnych ochorení a naopak," uviedla diabetologička Darina Návratová.

Aktuálne normy cholesterolu

StavHodnoty
normálny do 5,2 mmol/liter
mierne zvýšené riziko5,2 - 6,5 mmol/liter
zvýšené riziko6,5 - 7,8 mmol/liter
vysoké riziko nad 7,8 mmol/liter

Zdroj: noviny.sk

Voľakedy normálne, teraz abnormálne

Teda to čo bolo voľakedy normálne už je abnormálne a lekár vám pri takýchto číslach odporučí všetko, len nie to čo máte radi. "Zmenu stravovania, viac pohybu a sledovanie," dodáva Návratová. "Máme epidémiu obezity vo svete a to nie je náhoda. Je to spojené s tým, že sme začali prijímať viac cukru a obmedzili sme tuk, ktorý podľa môjho názoru nie je škodlivý," dodáva Gergeľ.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

ISIFA

Súvisiace články