Jasno
13°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Slováci riskujú! Podceňujú preventívne prehliadky
Zdielať na

Slováci riskujú! Podceňujú preventívne prehliadky

BRATISLAVA / Aj keď nám preventívne prehliadky môžu zachrániť život, nechodíme na ne tak, akoby sme mali. Najčastejšie ideme s deťmi k pediatrom a v krajnom prípade zájdeme k zubárovi. No a sú lekári, ku ktorým radšej vôbec nejdeme, i napriek tomu, že nám to hradí poisťovňa.

Najmenej chodíme ku gastroenterológovi

Preventívnu prehliadku o obvodného lekára absolvovalo minulý rok len 15 percent Slovákov. Najdôslednejší sme u zubárov, no najmenej radi vstupuje do ambulancie gastroenterológa.

"Je to najmladšia preventívna prehliadka, ktorá sa len pred rokom etablovala v rámci preventívnych prehliadok," vraví vedúca revízneho odboru VšZP Beata Havelková. Jej súčasťou je kolonoskopia a absolvovať ju môžu všetci ľudia nad 50 rokov.

Minulý rok však odvahu na toto vyšetrenie nemalo ani 1 percento poistencov. Slovensko pritom patrí ku krajinám s najvyšším výskytom kolorektálneho karcinómu. Rovnako by sme sa podľa lekárov nemali vyhýbať ani preventívnej prehliadke u urológa.

Poisťovňa sa chce zamerať na "preventívky"

"Ak zlyhávajú obličky, môže dôjsť k zadržiavaniu tekutín, čiže menej pacienti močia, menej je krv čistená obličkami, teda veľa odpadových produktov kália a kreatínu, vlastne telo sa priotravuje," hovorí urológ a sexuológ MUDr. Jozef Dúbravický.

Všeobecná zdravotná poisťovňa sa v tomto roku mieni zamerať práve na preventívne prehliadky. A to predovšetkým na lekárov, ktorí si za ne nechávajú platiť, no v skutočnosti ich takpovediac "odfláknu."

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články