Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Bicykel ako antikoncepcia. Neplatí to len pre mužov
Zdielať na

Bicykel ako antikoncepcia. Neplatí to len pre mužov

BRATISLAVA / V týchto dňoch, najmä cez víkend, mnohí z nás vyrážajú na bicykli do prírody. Treba si však dávať pozor na úrazy, ale aj na samotné bicyklovanie. Najnovšie jedna štúdia varuje, že sedadlo bicykla môže spôsobiť znecitlivenie lonovej oblasti, čo vedie k poruchám v intímnom živote. A netýka sa to len mužov, ale aj žien.

Na neuropatiu stačí aj 10 km týždenne

Určite to poznáte.  Úvodné nadšenie z prvej jarnej jazdy na bicykli nakoniec vystrieda bolestivý zážitok v rozkroku. Zvyknúť si, to je práve to, na čo americká štúdia upozorňuje.

Lonová časť nám znecitlivie a my zostaneme v domnení, že už je všetko v poriadku. Podľa vedcov však nie je. Hrozí tu totiž tzv. neuropatia, čiže trvalé otupenie vzrušivosti genitálií, u mužov aj erektilná porucha. A stačí na to vraj jazda 10 km týždenne.

"Ak sme dlho na bicykli a je tam primeraný tlak, nadmerný tlak tela na úzku sedačku, adekvátne potom môže byť pocit znecitlivenia," vysvetľuje urológ a sexuológ MUDr. Jozef Dubravický.

Dôležitá je výška sedadla

Trvalé znecitlivenie, podľa praktického odborníka, hrozí predovšetkým tým, ktorí už poruchy majú. Zdraví ľudia robiť paniku nemusia. "Všimnite si ázijské národy, ktoré používajú bicykel veľmi často, nemajú toľko ťažkostí," pokračuje Dubravický.

Štúdia amerických vedcov tvrdí, že príčina je v nastavení výšky sedadla a riadidiel, čo potvrdzujú aj odborníci z praxe. "Keď si človek dá to sedadlo moc vysoko do zlého sklonu,zdvihnutý dovrchu, tak môže tlačiť," opisuje vedúci športservisu Tomáš Komolík.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články