Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Deti kontra cyklisti. Často ide o život
Zdielať na

Deti kontra cyklisti. Často ide o život

SLOVENSKO / Pozdĺž bratislavského nábrežia vedie cyklotrasa iba dva metre od detského ihriska, v ktorom sú najčastejšími hosťami mamičky s malými deťmi. Podľa zamestnancov neďalekých kavarní, neprejde deň, aby sa nestal čo i len menší úraz.

Už štyridsiatka môže zabíjať

Ako jedna z mnohých cyklotrás, aj tá pozdĺž rieky Dunaj v Bratislave, je v tesnej blízkosti detského ihriska a mnohých kaviarní. Cyklisti a korčuliari tu jazdia bežne aj 30 či 40 kilometrovou rýchlosťou. Mamičky tak musia svoje deti pozorne strážiť, občas sa však stane, že im deti vybehnú na cyklotrasu.

Obavy rodičov sú rôzme:

"Bojím sa, bojím, pretože deti sú nevyspytateľné, môžeme darmo hovoriť pozor stoj bicykel, nefunguje to..."

"Ja tam mám dve malé deti, ktoré sa hrajú a keby tam vbehli tak neviem, asi každý cyklista ich môže zrámovať."

Odborníci pritom hovoria o tom, že už pri štyridsiatke má dieťa minimálnu šancu na prežitie. Prezídium policajného zboru, bolo o tomto probléme informované a prisľúbilo, že sa na tento problém podrobnejšie pozrie.

"Väčšinou je to dieťa odhodené, ak je to na tvrdú podložku má hlavu vystavenú najväčšiemu riziku a dochádza k ťažkým mozgovo-lebečným poraneniam, ktoré sa často skončia smrťou," dodáva záchranár Martin Balko.

Reflexné vesty už aj chodci

Podľa štatistík sa totiž najviac dopravných nehôd stáva práve v obci a mimo priechodu pre chodcov. Polícia si preto myslí, že treba trochu sprísniť pravidlá. Chodci minulý rok zavinili celkom 442 dopravných nehôd z toho 384 bolo práve v obci.

"V obciach pritom na cestách zahynulo 15 ľudí z toho dve deti," poskytla stanovisko Denisa Baloghová, hovorkyňa PPZ SR.

V roku 2013 chodci zavinili 109 nehôd a siedmi pritom zomreli. Podľa štatistík polície ide najmä o prípady kedy chodci na cestu stúpili náhle a bez rozhliadnutia. Takisto zle odhadli vzdialenosť a rýchlosť prichádzajúceho vozidla.

Zmeny od nového roka

Reflexné prvky sú v súčasnosti povinní nosiť iba tí chodci, ktorí sa ocitnú na kraji vozovky  mimo obce. Od nového roka sa to však zmení a reflexné vesty a prvky budú povinnou výbavou aj na území obce.

"Bol by som rád keby do toho boli zapracovaní nielen chodci ale aj cyklisti, dúfam že aj tento zákon prejde ,že to budý policajti aj dôslednejšie kontrolovať," myslí si Maroš Palesch, dopravný konzultant.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy