Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kde je toaleta? Taký je život s Crohnovou chorobou
Zdielať na

Kde je toaleta? Taký je život s Crohnovou chorobou

BRATISLAVA / Stalo sa vám už, že ste naozaj veľmi potrebovali navštíviť WC a žiadne ste vo svojom okolí nemohli nájsť? Na takýto zážitok si určite neradi spomíname. ak ste sa cítili zúfalo a chytala vás panika, vedzte, že medzi nami žijú ľudia, ktorí podobnú situáciu prežívajú aj niekoľko krát denne. Trpia totiž Crohnovou chorobou.

Zvuk spláchnutia počujú pacienti s Crohnovou chorobou aj dvadsaťkrát denne. Keďže ich črevá nefungujú ako by mali, trápia ich časté hnačky a bolesti brucha. A to nie je všetko. "Majú skutočne neznesiteľné horúčky, slabosť, chudokrvnosť. Vytvárajú sa im tzv. fistuly, kde si stolica hľadá cestu nie prirodzeným spôsobom z toho pacienta," uviedol profesor Juraj Pechan, prednosta kliniky chirurgickej onkológie. 

Ochorenie sa týka ľudí vo veku 20-30 rokov

Ochorenie sa týka mladých ľudí medzi 20-tkou a 30-tkou. Približne v tomto veku ho dostala aj pani Veronika. "Som bola hlavne unavená zopár mesiacov. Potom začali také večerné teploty, potom som začala mať hnačky, čo som pripisovala zlej strave, no a potom mi začali kĺby puchnúť " hovorí pani Veronika, ktorá skončila s Crohnovou chorobou v nemocnici.

Pobyt si tam musí odtrpieť väčšina pacientov s touto chorobou  a to aj niekoľkokrát za život. Crohn je totiž zatiaľ nevyliečiteľný a dokonca sa ani presne nevie, čo ho spôsobuje. Isté je len to, že ľudia, ktorí s ním žijú, majú striedavo lepšie a hrošie obdobia. Na Slovensku ich je okolo 15 000.

Mobilná aplikácia vyhľadá WC

Novinkou, ktorá vznikla pre pacientov s Crohnom, ale v praxi môže skutočne pomôcť každému z nás, je mobilná aplikácia. "Dokáže vyhľadať toaletu v cudzom meste a takisto je tam druhá funkcia, dá sa tam pridať toaletu," uviedla Viola Števurková, predsedníčka Crohn Clubu.

Momentálne ich je na mapke viac ako 260. ide o verejné toalety a informácia o ich existencii je pre chorých veľmi nápomocná. "Do akejkoľvek budovy ja prídem, tak sa okamžite zorientujem, kde je toaleta. To je prvé," dodáva pani Veronika. 

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články