Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Poisťovňa zaplatí za vyšetrenie 4 eurá, stojí však 6
Zdielať na

Poisťovňa zaplatí za vyšetrenie 4 eurá, stojí však 6

BRATISLAVA / Už takmer dva roky musia mať podľa nariadenia Ministerstva zdravotníctva pediatri aj všeobecní lekári v ambulanciách špeciálny CRP prístroj. Vďaka nemu za pár minút vedia, či pacient antibiotiká potrebuje alebo nie. Lekári však tvrdia, že ministerstvo im to síce nariadilo, ale poisťovne im to buď nepreplácajú vôbec, alebo len sčasti.

Prístroj šetrí čas, aj peniaze

Len 3 minúty stačia prístroju, ktorý musia mať lekári v ambulanciách povinne, aby zo získanej krvi určil hladinu c-relatívneho proteínu. "Je to bielkovina, ktorá sa vytvára v organizme pri zápalových procesoch  bakteriálneho pôvodu," upresňuje pediatrička MUDr. Katarína Kováčiková.

Ak je hladina CRP vysoká odídete  s antibiotikami, ak nie antibiotiká vám zatiaľ netreba. Nariadením ministerstva musia mať lekári tento prístroj v ambulancii od roku 2011, podobný trend je aj v iných európskych krajinách.
Podľa vyjadrenia Martiny Lidinskej z tlačového odboru MZ SR, predpisovanie antibiotík veľmi stúpalo a u pacientov vznikala rezistencia.

Všetko je to o peniazoch

Pôvodne dobrý zámer ministerstva, ochrániť nás pred prílišným užívaním antibiotík však opäť stojí a padá na peniazoch. "Poisťovne nepreplácajú náklady na takéto rýchle CRP vyšetrenie," vysvetľuje situáciu MUDr. Katarína Kováčiková.

Poisťovňa vraj pediatrovi zaplatí za vyšetrenie len okolo  4 eur. Reálne však stojí 6. V chrípkovej sezóne ich však pediater spraví aj 50 za mesiac. Ročná strata pediatra je teda okolo 1000 eur. Lekári pre dospelých sú na tom vraj ešte horšie.

"Všeobecná zdravotná poisťovňa ho hradí v rámci kapitačnej platby," uviedla stanovisko VŠZP jej hovorkyňa Petra Balážiková. Či lekár toto vyšetrenie urobí alebo nie, dostane od najväčšej poisťovne mesačne na hlavu pacienta stále tú istú sumu.  

Lekári prístroje majú, ale nepoužívajú

Podľa slov samotných lekárov prístroje si síce kúpili, ale majú ich v skrinke. prevádzka je totiž príliš drahá. Alebo si vyšetrenie musia pacienti hradiť sami. Pričom paradoxne vďaka tomuto prístroju by zdravotné poisťovne mohli ušetriť obrovské sumy na antibiotikách.

"Keď tá poisťovňa ušetrí na antibiotikách stovky tisícky eur ročne, tak z tých ušetrených peňazí by sa malo platiť CRP vyšetrenie, to je logika." myslí si MUDr. Peter Lipták, praktický lekár.

Odpoveď poisťovne je však aj na túto otázku stále rovnaká. "Poisťovňa ho hradí v rámci kapitačnej platby," uviedla Petra Balážiková, hovorkyňa VŠZP.

No a ministerstvo, ktoré lekárom prístroj nariadilo vlastniť od toho dáva ruky preč. "Ministerstvo zdravotníctva nemôže vstupovať do zmluvných vzťahov medzi poskytovateľom a poisťovňou." poskytla vyjadrenie Martina Lidinská, tlač. odbor MZ SR.


Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články