Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nahnevaní lekárnici. Hádajú sa s pacientmi
Zdielať na

Nahnevaní lekárnici. Hádajú sa s pacientmi

BRATISLAVA / Už takmer jeden a pol roka musia lekári písať na recept účinnú látku. Lekárnik má potom povinnosť vydať pacientovi najlacnejší liek. Na receptoch vydaných lekárom je však v zátvorke uvedený názov konkrétneho lieku. A to v lekárňach vedie ku konfliktom s pacientmi.

Na recepte je síce účinná látka, no zároveň o pár riadkov nižšie je v zátvorke konkrétny názov lieku. "Deväť z desiatich receptov má síce napísaný generický liek, ale v zátvorke, ktorý konkrétne," hovorí lekárnik Ladislav Šitáni.

Generické lieky pacienti nechcú 

Lekárnici sa kvôli  zátvorkám na receptoch dostávajú do každodenných konfliktov s pacientmi. Tí totiž tvrdohlavo trvajú na vydaní  lieku v zátvorke, o lacnejšej náhrade nechcú ani počuť! "Darmo mu ponúkate, poviete, že je to lacnejší liek, stále trvá na svojom! Nie, lebo pán doktor doporučil ten, tak ja zostanem pri ňom," opisuje takmer každodenný konflikt s nejedným pacientom lekárnik Ladislav Šitáni.. Pritom vydanie lacnejšieho generického lieku má šetriť nielen peniaze samotných pacientov, ale aj verejné zdroje.  "Je to nezmyselný zákok, lebo cieľom  bolo vydať pacientovi generikum s najnižšou cenou, tam sa malo ušetriť . Dnes to ale nefunguje," poznamenáva lekárnik Ladislav Šitáni.

Vinníkom konfliktu počítačový program

A tak sme navštívili priamo lekára, ktorý vydal takýto recept. A zistili  sme, kde je pes zakopaný! Za záhadné zátvorky na receptoch môžu "múdre"programy.
Presne tak! Lekári dnes už recepty rukou nevypisujú, pomáhaju im počítačové programy. Lekár vyberie liek, zadá dávkovanie  a vytlačí recept.  Šikovný program zvyšok dokončí sám. "Tu na vytlačenom recepte mi nepíše na prvom mieste názov lieku, ale mi vypíše účinnú látku. Názov konkrétneho lieku dá do zátvorky," vysvetľuje praktický lekár MUDr. Valér Husarovič. "Táto novela sa určite teraz riešiť nebude a nebudeme ju meniť.  Je to proces, ktorý sa už etabloval a je to na tom dialógu pacienta s lekárom a pacienta s lekárnikom," konštatuje Zuzana Čižmáriková, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR.

Zdá sa, že Ministerstvo zdravotníctva SR  síce prišlo s novelou, ktorá sa týka lekárov a lekárnikov, no nabudúce asi bude treba myslieť aj na počítačových programátorov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články