Jasno
20°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Toto je 5 diét, ktoré môžu mať zlé následky!
Zdielať na

Toto je 5 diét, ktoré môžu mať zlé následky!

PIEŠŤANY / Príliš dlhá zima zanechala za sebou aj nejaké tie prebytočné kilogramy, však? Guľaté brušká, zadočky sa nevmestia do nohavíc, možno príliš okrúhle líčka. Mnohí sa na poslednú chvíľu snažia ešte zhodiť nejaké to kilečko, najmä pri tropických teplotách tohto leta. Sú však určité diéty, ktoré skôr ako rýchle výsledky prinášajú zdravotné komplikácie. Toto sú ony...

Diéta bez mäsa, mlieka a vajíčok

Ide o tzv. vegánsku diétu, ktorá radí vyškrtnúť z jedálnička mäso, mlieko, vajcia a ďalšie potraviny živočíšneho pôvodu. Bez prijímania tukov sa predsa vaše telo zbaví tukov už usadených. Pozor však - v prípade takéhoto obmedzenia stravy hrozí nedostatok vitamínu B12, vápnika, železa a zinku.

Ak by ste vylúčili aj rybacie mäso, budú vám chýbať 3-omega mastné kyseliny - tie pomáhajú udržať zdravý krvný tlak a srdce. Nie nadarmo sa hovorí, že najdôležitejšia je pestrá a vyvážená strava...

Preč so sacharidmi?

V prípade tejto Atkinsonovej diéty ide o to, že keď vylúčime sacharidy dôležité pre energiu, bude si ju telo vytvárať z uložených tukov. Mäso a mliečne výrobky teda konzumovať môžete, ovocie, väčšiny zeleniny, sladkostí či zemiakov a ryže sa však vzdáte. Omyl.

"Atkinsonova diéta predstavuje pre organizmus obrovskú záťaž. Príliš veľa tukov môže viesť k zvýšeniu cholesterolu. Vylúčenie zeleniny a ovocia sa môže podpísať pod nedostatok vlákniny," vysvetľuje Klára Minczinger z Generica. Spaľovanie tukov viac podporí zelený čaj a potraviny s obsahom chrómu a vlákniny.

Jednodruhová diéta

Sú rôzne diéty, ktorých jedálny lístok sa skladá takmer výlučne z jedinej potraviny. Tou môže byť napríklad ryža alebo jablká. Zhodíte síce pár kíl, ale fádnosť stravy má v dlhodobejšom meradle vplyv na zdravie. Čoskoro vám totiž začnú chýbať dôležité látky, ktoré by ste v prípade pestrej a vyváženej stravy prijímali.

Jednostranné diéty nerešpektujú nutnosť prijímať vyvážene bielkoviny, sacharidy a tuky. Chudnutie nie je zdravé a hrozí závažné poškodenie organizmu.

Makrobiotická diéta

Základom sú predovšetkým obilniny, strukoviny, zelenina a rybacie mäso. Úplne vylúčená by mala byť konzumácia sladkostí, kávy, alkoholu a korenia. Mäso a vajcia nie sú síce zakázané, ale ich príjem je výrazne obmedzený a mal by byť vyvážený zeleninou. Väčšina zásad tejto diéty teda zodpovedá pravidlám zdravého životného štýlu.

Avšak aj tu sa často vyskytujú riziká. Z dlhodobého hľadiska ide predovšetkým o nedostatok živočíšnych bielkovín - aj vitamínu B12, vápnika, železa. Striktní makrobiotici navyše prijímajú tekutiny iba podľa pocitu smädu - a to je podľa odborníkov klamlivé...

Hladovka???

Hladovanie je rizikové. Telo neprijíma dôležité vitamíny, minerály. Ak ešte zaťažíte organizmus, môže to viesť k oslabeniu imunitného systému. Môže dôjsť k veľkým stratám vody, ktoré sa podpisujú na veľkom znížení krvného tlaku. Hrozí vypadávanie vlasov, rednutie kostí, vznik žlčníkových kameňov.

Pri hladovke totiž nechudneme len tuky, dochádza aj ku strate svalovej hmoty a po ukončení hrozí riziko tzv. jo-jo efektu, pretože poklesol bazálny metabolizmus. Ten určuje, koľko energie spálime v pokoji len prácou životne dôležitých orgánov.

Zradné sú tiež ovocné diéty. Niektoré druhy ovocia totiž obsahujú veľké množstvo cukrov a sú energeticky bohatšie. Taký pohár čerstvej šťavy z mrkvy a jablka je oveľa kalorickejší, ako si myslíte. Viac prezradí o ovocných diétach aj reportérka Klaudia Suchomel Guzová...

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články