Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Éčka v potravinách. Hystéria je neopodstatnená, tvrdia odborníci
Zdielať na

Éčka v potravinách. Hystéria je neopodstatnená, tvrdia odborníci

BRATISLAVA / Éčka v potravinách sú postrachom niektorých zákazníkov. Hoci odborníci upozorňujú na to, že hystéria okolo týchto prídavných látok je neopodstatnená. Mnohí ľudia sa boja už len označenia, v ktorom je nejaké E a čísla.

Za každým číslom sa ale skrýva niečo iné. Čo to je, to si už môžete jednoducho skontrolovať aj priamo v obchode. Pokiaľ sme doteraz chodili do potravín len s peňaženkou, odteraz budeme potrebovať aj mobilný telefón. Pomôže nám totiž určiť, čo ktorá potravina obsahuje. 

Mnoho ľudí si dáva pozor na to, čo je a tzv. Éčka sú pre nich stále veľkou neznámou. Paradoxne ide o látky, ktoré práve označením E a číslom znamenajú, že sú bezpečné. "Boli schválené Európskou agentúrou pre bezpečnosť potravín a pred týmto schválením sa podrobili rozsiahlemu výskumu na možné karcinogénne mutagénne alebo teratogénne účinky," uviedol Peter Minárik, výživový špecialista.

320 schválených látok

Takzvaných prídavných látok sú však stovky a v Európskej únii je ich schválených 320. Zorientovať sa v nich pomáhajú už desiatky šikovných aplikácií do telefónov, vďaka ktorým hneď v obchode zistíme dôležité informácie o stovkách prídavných látok, na ktoré môžeme naraziť. "Môžu byť buď alergickí alebo môžu neznášať niektoré látky... tak toto je skupina ľudí, ktorá na to môže hľadieť," dodával Minárik.

Takto si môžete zistiť dôležité informácie o jednotlivých zložkách a čo je schované za nič nehovoriacim číslom. Tieto informácie ocenia aj alergici, ktorí sú citliví na niektoré potravinové zložky. "Čerpáme informácie predovšetkým z Európskej komisie a členenie je podľa toho či sú povolené, alebo aj keď sú zakázané, v prípade žeby sa s ním spotrebiteľ stretol," uviedol tvorca aplikácie Jan Richter.

Hystéria je neopodstatnená

Môžete sa dozvedieť aj to, ako dopadol test danej látky. Či je inde povolená a aké množstvo nemožno prekročiť. Pri nákupe potravín je určite dôležité, čo obsahujú. Odborníci však tvrdia, že hystéria z Éčok je neopodstatnená. "Skôr by si mal pozrieť, aký je tam obsah energie, tuku, nasýtených mastných kyselín a cholesterolu. To sú oveľa dôležitejšie parametre vo vzťahu k ľudskému zdraviu...," dodáva Minárik. 

Téme sa venuje reportér Laco Ďurkovič. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články