Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prehnaný strach z baktérií. Sterilita nás môže ohroziť
Zdielať na

Prehnaný strach z baktérií. Sterilita nás môže ohroziť

BRATISLAVA / Žijeme v dobe neúmernej snahy o sterilitu. Proti baktériám a mikróbom sa bojuje na všetkých frontoch. Zabúda sa pri tom, že nás neobklopujú iba nebezpečné a choroboplodné formy života viditeľné pod mikroskopom. Používaním kadejakých chemikálií, sa ničia aj tie baktérie, ktoré naše telo potrebuje na to, aby zostalo zdravé...

Navyše prílišná sterilita škodí aj deťom. Oslabuje ich prirodzenú imunitu a môže spôsobiť rôzne alergie. Pri čistení záchodov často používame chemikálie, ktoré podľa reklamy zničia takmer sto percent baktérií. Potom prejdeme pár krokov a vypláchneme si ústa s tekutinou s podobným účinkom.

Niektoré baktérie k životu potrebujeme

Zbaviť sa všetkých baktérií - to znie lákavo. Ale iba na prvé počutie. Či sa nám to totiž páči, alebo nie, podaktoré baktérie jednoducho potrebujeme  k zdravému životu. "V tej dutine ústnej nemáme len tie baktérie, ktoré nám poškodzujú tvrdé a mäkké zubné tkanivá, ale máme tam aj baktérie, ktoré nám pomáhajú," hovorí dentálna hygienička Katarína Rentková.

Prehnané používanie ústnych vôd, ktoré vyničia všetok mikrobiálny život nie je správnou voľbou. "Máme v praxi pacientov, ktorí používali dlhodobo jednu značku ústnej vody a spôsobili si problémy, mali zapálené sliznice, ďasná," dodáva Rentková.

Alkohol sa teda zdá byť metlou ľudstva aj vtedy, keď sa nepije. "Vody ktoré obsahujú alkohol, vysušujú sliznicu dutiny ústnej, čo je jej obraná schopnosť. Sliny majú aj schopnosť liečivú, nielen tú, že pomáhajú nám pri jedení," tvrdí dentálna hygienička.

Klasické tvrdé mydlá sú dostatočné

Novou módou osobnej hygieny sú alkoholové dezinfekčné gély, taktiež so zaručeným antibakteriálnym účinkom. Podľa kožného lekára ich ale nepotrebujeme. "Tie klasické tvrdé mydlá, ktoré sa používajú dvesto rokov, sú s nimi skúsenosti, v zásade dostatočne očistia od nečistôt," hovorí dermatovenerológ Ján Haid.

Dezinfekčné prostriedky si totiž svoje obete nevyberajú. "Porušíme tú rovnováhu, ktorú máme na našej pokožke. Sa môžu potom pomnožiť tie, ktoré sú patogénne a môžu spôsobovať potom zápaly," dodáva Haid.
 
To, že lekári majú vždy poruke nejaký dezinfekčný prostriedok, je o inom. "Tam hrozí, že sa prenesú tieto choroboplodné zárodky z jedného pacienta na druhého," opisuje Haid. Používať teda špeciálne prípravky pre bežného smrteľníka nie je potrebné.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

ISIFA

Súvisiace články