Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pre a proti. Očkovanie delí národ 50 rokov...
Zdielať na

Pre a proti. Očkovanie delí národ 50 rokov...

SLOVENSKO / Už viac ako 50 rokov podstupujeme bolestivé pichanie očkovacích látok v detstve, či v dospelosti. Niektoré choroby vďaka tomu úplne vymizli, mnohé sú ale stále tu. Lekári to všetko sledujú a priebežne upravujú systém očkovania. Zisťovali sme, ako dlho môže trvať kým choroba celkom vymizne a prečo je ešte stále nutné sa očkovať.

Kiahne boli postrachom, dnes už nie

Variola, alebo inak pravé kiahne boli v minulosti veľkým postrachom. 200 rokov trvalo, kým sa úplne prestali vyskytovať. Sú jediným ochorením, ktoré sa u nás od roku 1978 neočkuje.

Omnoho viac je tých, ktoré očkujeme. Odhadom je to asi 20 prenosných chorôb. Niektoré z nich sa u nás už niekoľko rokov neobjavili, aj tak sa proti nim očkujeme. Takýmto príkladom sú osýpky. "My ich nemáme, ale osýpky sa vyskytujú," informovala pediatrička Marta Špániková.

Môže to trvať aj 100 rokov

V susedných krajinách ako napríklad vo Francúzsku na osýpky dokonca zaznamenali 5 úmrtí. V Lotyšsku hlásia úrady epidému záškrtu. Stačí krátka návšteva a domov donesiete aj baktérie. Epidemilogickú situáciu sleduje UVZSR. Podľa hlásení sa môže očkovanie meniť. Jednou takouto zmenou bolo, že deťom posunuli očkovanie proti tuberkulóze.

"Situácia je u nás taká, že nemusíme proti TBC novorodencov očkovať," hovorí Špániková. Môže však trvať aj 100ky rokov, kým sa podarí docieliť, aby sa choroba prestala vyskytovať. Dúfať teda v to, že napríklad o 15 či 20 rokov sa už nebude treba očkovať. Podľa odborníkov opak je pravdou.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články