Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sklamaní lekári. Poisťovňa im vakcíny proti chrípke nepreplatila
Zdielať na
Zaujímavosti

Sklamaní lekári. Poisťovňa im vakcíny proti chrípke nepreplatila

BRATISLAVA / Očkovanie proti chrípke je čoraz populárnejšie. Nie je však povinné a preto je len na nás, či sa dáme, alebo nedáme zaočkovať. Vakcínu by nám pritom mala zaplatiť poisťovňa. Lekári však na svoje peniaze od nej stále čakajú. A zrejme často sa ich nedočkajú, keďže o nepreplatení rozhodol revízny lekár.

Od začiatku roka už lekári nemusia nakupovať vakcíny pre pacientov. Vypíšu im recept a pacient si očkovaciu látku vyberie v lekárni. Ani staronový spôsob očkovania však lekárom nevráti peniaze, o ktoré prišli.  "Niekedy, a dosť často, sa stáva, že nám poisťovňa výkony nepreplatí. Vo vyúčtovaní, ktoré nám pošle je poznámka, že je to vyhradené z rozhodnutia revízneho lekára," hovorí MUDr. Valér Husarovič.

Lekári išli očkovaním do finančného rizika

Lekári vakcíny do januára nakupovali z vlastného a následne im ich preplácali poisťovne. No podľa skúsenosti lekárov, nie všetky boli uhradené. Poisťovne prisľúbili, že očkovacie vakcíny proti chripke uhradia, aj keď toto očkovanie nie je povinné. Realita je však iná.  "Poisťovňa až potom, čo my vakcínu podáme rozhodne, či, tá vakcína bola podaná namieste. Takže ja kúpim vakcinu, zaočkujem pacienta nad 59 rokov a poisťovňa mi napíše, že to nebude uhradené z rozhodnutia revízneho lekára," sklamane konštatuje MUDr. Valér Husarovič.

Lekárom však v prvom rade ide o zdravie pacientov a pomaly sa zmierujú s tým, že peniaze za vakcíny nedostanú...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Zdielať na

Súvisiace články