Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
4 deti v nemocnici so zriedkavou chorobou. Vraj zhoda náhod
Zdielať na

4 deti v nemocnici so zriedkavou chorobou. Vraj zhoda náhod

Všetkým hospitalizovaným deťom diagnostikovali neuroblastóm. Ide o zhubný nádor, ktorý vyrastá z nervových buniek. Môže sa vytvoriť na krku, bruchu, hrudníku či panve.

Mohli ochorieť z očkovania?

Na onkologickom oddelení v Bratislave sú hospitalizované hneď štyri bábätká s touto diagnózou. Matka jedného z nich pripisuje vznik choroby povinnému očkovaniu, čo vzhľadom na nedávnu kauzu s vakcínami spustilo doslova lavínu otázok a strachu.

Aj prednostka detskej onkológie Emilía Kaiserová potvrdzuje, že ochorenie patrí medzi veľmi zriedkavé. "Štatistiky sú 8 až 10 prípadov na jeden milión detí ročne," tvrdí. 

Mamičky sa ihneď začali búriť a na internetových diskusných fórach sa začali pýtať, ako je to vôbec možné. Prednostka ako aj lekári z tohto oddelenia však súvis s očkovaním a so zriedkavým ochorením nevidí. Vraj ide len o zhodu náhod.

Choroba sa dá liečiť

"Čo sa týka očkovania a vzťahu týchto nádorov, mnohé si na svoj rast vyžadujú čas a tieto deti i keď nemajú také veľké nádory, aj keby v troch mesiacoch dozadu absolvovali očkovanie, nevyvinuli by sa tak rýchlo," myslí si prednostka.

Nádor sa dá liečiť a šance na úplné vyzdravenie sú veľké. Lekári však nevedia, prečo v tomto mesiaci áno a niekoľko mesiacov zas nie. Počet takto chorých detí je však veľmi nízky.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články