Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Priveľa kávy zvyšuje riziko potratu
Zdielať na

Priveľa kávy zvyšuje riziko potratu

Budúce mamičky, viete čo jesť alebo vlastne nejesť? Najmä prvorodičky obvykle v očakávaní radostnej udalosti preštudujú všetku dostupnú literatúru a prebrázdia internet krížom-krážom v snahe, čo najlepšie sa na tehotenstvo a budúce materstvo pripraviť.

Pozor na tuky a sladené nápoje

Tehotenstvo nie je choroba, no všetky súčasné a budúce mamičky sa zhodnú v jednom. A to, že v tomto období si musia na seba dávať väčší pozor a hlavne na to, čo zjedia.

"Každá žena by si mala uvedomiť, že ide o zdravie dieťaťa, rozhodne by mala vynechať, udeniny, tuky, farebne sladené nápoje," hovorí Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy.

Tabu pre tehuľky je samozrejme alkohol, no ani s kofeínom by to ženy v období tehotenstva nemali preháňať. "Veľké množstvo kávy zvyšuje možnosť potratu," vysvetľuje ďalej Bukovský.

Zelená pre semená a orechy

Neodporúčajú sa ani potraviny z nepasterizovaného mlieka, môžu totiž obsahovať choroboplodné baktérie listérie. Nákaza listériou počas tehotenstva môže vyvolať potrat alebo predčasný pôrod.

Výborným pomocníkom, ako dodať bábätku v brušku dostatočné množstvo vitamínov, sú semená a orechy. Teda základným odporúčaním pre stravovanie počas tehotenstva by mohlo byť, nejesť dvakrát viac, ale dvakrát kvalitnejšie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články