Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Na materskú sa treba pripraviť priplatením poistenia
Zdielať na

Na materskú sa treba pripraviť priplatením poistenia

Od tohtoročného februára si svoj príjem počas materskej dovolenky môžu ženy zabezpečiť už iba v rámci balíka viacerých poistení. Ako to však býva - nie vždy a nie každého dokážu milo prekvapiť. V istých prípadoch budúcim mamičkám odborníci radia radšej šetriť do pančuchy.

Balíček stojí 120 eur mesačne

Ženy sa kedysi na materskú pripravovali tak, že si priplácali zhruba 15 eur navyše v rámci dobrovoľného nemocenského poistenia. Dnes si k tomu musia priplatiť ešte aj dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti.

Celý tento balíček stojí zhruba 120 eur mesačne. Aby budúcej mamičke vôbec vznikol nárok na materskú, musí tieto peniaze odvádzať posledné dva roky pred pôrodom najmenej 270 dní. Čiže 8 mesiacov. Potom môže počítať s materskou vo výške 221 eur. "Ak odrátame od materskej to, čo sme zainvestovali do dobrovoľného poistenia - náš kredit je 101,48 eur, informovala daňová poradkyňa Lucia Gašpieriková.

Niektorým sa neoplatí

"Materskú mamička dostáva od 6. týždňa pred pôrodom a trvá 34 týždňov," povedal hovorca sociálnej poisťovne Marián Škotka. Maximálna možná materská je necelých 750 eur mesačne. Tá stojí každý mesiac ženu pred pôrodom viac ako 405 eur. "Náš kredit rozdielu medzi tým, čo dostaneme a medzi tým, čo musíme zaplatiť je 344,33 eur," hovorí Gašpieriková.

Vymeriavací základ pri výpočte maximálnej materskej je 1 153 eur. To je suma, ktorá by mala byť pre každú ženu pred materskou kľúčová. Tá, ktorá zarába viac ako je tento strop sa dobrovoľné sociálne poistenie vôbec neoplatí. "Pretože aj keď si ho zaplatí trikrát, tú materskú v tom maxime dostane len jeden raz," dodáva daňová poradkyňa.

"Asi sa jej oplatí šetriť niekde bokom a nespoliehať sa na tie peniaze v rámci materskej, ale skôr čerpať z tých úspor," povedala členka Sociálneho výboru Lucia Nicholsonová. Ročné termínované vklady v bankách sa dnes zúročujú zhruba dvomi až tromi percentami.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články