Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kiahňová turistika. Ak ste ich ešte nemali, dajte sa zaočkovať
Zdielať na

Kiahňová turistika. Ak ste ich ešte nemali, dajte sa zaočkovať

BRATISLAVA / Mali ste už ovčie kiahne? Ak neviete, radšej sa opýtajte vašej mamy. A možno vám aj porozpráva o tom, ako vás nechala hrať sa susedovým dieťaťom, ktoré ich práve malo, aby ste ich už dostali. Kedy je ten správny čas mať ovčie kiahne?

Prekonané kiahne = doživotná imunita

Odborníci radia, že pokiaľ ste kiahne nemali v detstve, nechajte sa radšej zaočkovať. Ovčie kiahne. Vírus, ktorí poznáme azda všetci. A mnohí z nás by ho mali čo najradšej už za sebou. "Platí, že raz prekonané ovčie kiahne už vytvárajú doživotnú imunitu," hovorí lekár Martin Balko.

"Nechali sme ich sa so synom hrať, lebo tak som si povedala, keď už jeden, tak nech to už spolu dostanú," hovorí reportérka Silvia Mabena. "To si nemôžem chytať, lebo tam môžem mať jazvu," hovorí jej syn Leo.

Kiahňová turistika

Spomínate si na tento scenár? Zažili sme ho mnohí, ale nie všetci.
Po kontakte s infikovanou osobou ochorie až 90 % ľudí bez protilátok. Pre ľudské telo je pritom oveľa bezpečnejšie, ak ich prekonáme ešte ako malí, či už s pomocou našich mám, alebo bez nich. "U dospelých je vyšší výskyt komplikácií typu zápal mozgových blán, zápal mozgu, zápal pľúc, poprípade nejaké neurologické ochorenie," hovorí Balko.

Kiahňová turistika v detstve však nemusí byť vždy úspešná. Niektorí sa jednoducho nenakazia. "Naozaj nás mamina celé roky vodila k susedkám a všetkým kamarátom, ktorí boli celý vybodkovaní a prosto my sme sa tam museli hrať a stále dúfala, že to chytíme a nechytili sme to," hovorí reportérka Petra Dišková.

V takomto prípade mnohí lekári odporúčajú očkovanie. Pokiaľ ste už dospelí, neprekonali ste ešte ovčie kiahne a nejakou náhodou ste sa dostali do kontaktu s infikovaným, očkovaciu látku má význam podať až do piateho dňa od tohto stretnutia.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články