Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nebezpečné vitamíny. Keď neviete, kedy máte dosť
Zdielať na

Nebezpečné vitamíny. Keď neviete, kedy máte dosť

BRATISLAVA / Sú často farebné, chutia dobre, sú zdravé a neškodné. Omyl. Ak ste si doteraz mysleli, že môžete zjesť vitamínov, koľko chcete a nič sa vám nestane, hlboko sa mýlite. Predávkovanie vitamínmi môže byť totiž pre vaše zdravie veľmi nebezpečné.

Nedajte sa zviesť

Na naše zmysly útočia lákavé reklamy, ktoré sľubujú krásu, mladosť, zdravé vlasy, či pleť a hlavne totálnu imunitu a obranyschopnosť. Predtým, ako zaútočíme na prvú lekáreň a  necháme tam s dobrým úmyslom polovicu prijímu, mali by sme sa zamyslieť nad tým, či je medzi kvantitou a kvalitou znamienko rovná sa. Okrem toho, že by sme mali pozorne čítať obaly, na ktorých sú odporúčané denné dávky, je potrebné myslieť aj na iný aspekt.

Nepreháňajte

Vitamíny sa totiž delia na tie, ktoré sú rozpustné vo vode a v tukoch. O tých, ktoré sa rozpúšťajú v tukoch je už dobre známe, že ich vysoký príjem môže na telo pôsobiť toxicky a sú pre nás nebezpečné. Ak napríklad beriete magnézium na únavu, dávajte pozor. Napriek tomu, že pôsobí neškodne, ak ho vezmete veľa, môže spôsobiť nevoľnosti.

Nebuďte teda samozvaným lekárom, ale oslovte odborníka a sledujte práve tie vitamíny, ktoré vášmu telu chýbajú. Ak si však každý deň doprajete primeranú dávku čerstvej zeleniny a ovocia, nič tým nepokazíte a budete sa cítiť fit!

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články