Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lieky pod stromček. Pozor na falzifikáty!
Zdielať na

Lieky pod stromček. Pozor na falzifikáty!

Pod vianočný stromček si ľudia dávajú všeličo - ponožky, knihy a niektorí dokonca aj lieky či vitamíny. Na rozdiel od spomínaných ponožiek, však v prípade liekov hrozí, že si poškodíte zdravie. Na internete sa totiž predáva množstvo viac či menej škodlivých falzifikátov a Slováci sa podľa našich zistení nebránia ani neovereným liekom zo zahraničia.

Lieky ako darček

Hojivé maste na kĺby, minerály na pevné kosti či gély proti bolesti -  v darčekovom balení nájdete v lekárni veru všeličo. Lieky a výživové doplnky sú totiž na Slovensku ako vianočný darček mimoriadne populárne.

Vyše 60 percet Slovákov plánuje kúpiť svojim blízkym ako vianočný darček lieky. Alarmujúcim je podľa zástupcu farmaceutickej spoločnosti Pavla Adamkova však najmä fakt, že až 59 percent Slovákov by buď kúpilo alebo by zvažovalo nákup liekov a neoveria si, či nie sú viazané na lekársky predpis.

Internetovú lekáreň si preverte

A tu je ten háčik - na internete sa dá totiž na rozdiel od klasickej lekárne kúpiť všeličo a často aj falzifikáty, ktoré môžu poškodiť vaše zdravie. Ako sa im vyhnúť? Prvý a základný krok je kliknúť na záložku internetovej lekárne, kde nakupujete a skontrolovať kontaktné údaje. "Každá internetová lekáreň musí mať aj  kamenné sídlo," vysvetlila Jana Rajnohová zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

Ak internetová lekáreň kamenné sídlo nemá, mali by ste byť obozretní. Pravdepodobne totiž vôbec nedisponuje povolením na internetový predaj. V prípade, že ste si už liečivo alebo, výživový doplnok objednali a máte podozrenie o jeho pravosti, môžete si overiť či je u nás registrovaný - treba kontaktovať Štátny ústav pre kontrolu liečiv. A rozhodne liečivo  nekonzumujte - môže to byť obyčajný odpad.

Falošné lieky - miliardový biznis

Až 60 miliárd eur za rok zarobia falošné lieky svojim výrobcom. Z pochybných zahraničných zdrojov si ich objednávame aj na Slovensko. Najčastejšie ide podľa liekového analytika Petra Stanka o lieky na chudnutie, na erektilnú dysfunkciu a psychofarmaká.

Ak balík skontrolujú colníci, k spotrebiteľovi sa už nedostane. Podla zákona sa totiž u nás môžu používat iba špecifické druhy liekov. "Odporúčame občanom si objednávať len lieky, ktorú su registrované na Slovensku, môžu si to overiť na našej intrenetovej stránke," uzavrela Rajnohová.

Téme sa venuje Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články