Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Európa potrebuje nové lieky. Za milióny eur
Zdielať na

Európa potrebuje nové lieky. Za milióny eur

Sme odolní, a to je problém. Posledné roky trápi mnohé krajiny otázka liekov, ktoré budú účinne bojovať proti chorobám. Rezistencia voči antibiotikám má v posledných rokov stúpajúcu tendenciu. Je preto potrebné vymyslieť nový druh liekov. Hlavným problémom sú dva faktory - čas a peniaze.

Sme príliš odolní

Správa svetovej zdravotníckej organizácie má nemalú starosť. Už pár rokov nás ohrozuje skutočnosť, že nám nebudú zaberať lieky, ktoré bežne používame. Vysoká odolnosť bacilov voči účinným látkam, ktoré sa v liekoch nachádzajú, nedá spávať ani europoslancom.

Včera bolo neskoro

Od počiatočného nápadu až po reálny liek, ktorý sa dostane na pulty lekární však môže prejsť niekoľko rokov. V podstate už teraz sme na tom tak, keď môžeme povedať, že včera bolo neskoro. Jedným z hlavných problémov je, že sa nám do tela dostávajú antibiotiká už pri bežnej konzumácii mäsa. Farmári totiž dávajú v rámci prevencie lieky svojim zvieratám a tak sa postupne dostanú až k nám.

EÚ je optimistická

Tento neustály kolobeh zabraňuje výskumu pohnúť sa vpred a spôsobuje mnohé komplikácie pri vývoji nového druhu liekov. Odolnosť voči účinkom je pomerne dosť nebezpečná. V posledných rokoch mal tento problém na svedomí v Európe, Islande a v Nórsku 25 000 životov. V konečnom dôsledku sú najväčším problémom peniaze. Je totiž potrebné nájsť krajiny, firmy, výskumné strediská, školy, ktoré by sa týmto výskumom zaoberali. Európska únia je v tejto veci optimistická a je presvedčená, že finančné prostriedky nájde. Otázkou je kedy...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články