Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najlepšia liečba nie je zadarmo. A lekári sa sporia s poisťovňami
Zdielať na

Najlepšia liečba nie je zadarmo. A lekári sa sporia s poisťovňami

V súvislosti s doplatkami za lieky sa často objavuje otázka - predpisujú lekári tie drahšie preto, že z toho sami profitujú, alebo im skutočne ide o blaho pacientov? Kontrolóri preto skúmajú, či lekári zvolili efektívny liečebný postup. A udelili už aj prvé pokuty. Lekári sa ale bránia s tým, že iba uprednostnili modernú a účinnú liečbu.

Lekár tvrdí, že svojmu pacientovi predpísal liek, ktorý je na jeho ochorenie tým najlepším riešením. Podľa poisťovne ale pochybil a teraz od neho žiada náhradu škody. „Vyčítajú mi, že som lieky predpisoval bez správnej indikácie a vypočítavajú,  čo mám všetko vlastne zaplatiť... Ja liečim podľa predpisov Európskej únie a za to mám poisťovni platiť?!? Podľa kontroly som urobil škodu  1037 eur“, hnevá sa pokutovaný lekár .„V takýchto prípadoch má lekár možnosť požiadať o výnimku zdravotnú poisťovňu, v tomto prípade sa tak však nestalo,“  tvrdí hovorkyňa poisťovne Monika Šimunová.

Problémy má vraj viacero lekárov, no mnohí mlčia

„Kolegovia sa nechcú k tomu veľmi vyjadrovať, je to chúlostivá téma, čo sa týka zmlúv s poisťovňami,“ hovorí lekár.  Pravdou ale je, že lekár nemôže rozhodovať o Vašej liečbe svojvoľne. Musí sa riadiť aj zákonmi a predpismi ministerstva zdravotníctva. „Indikačné obmedzenie hovorí, za akých podmienok zdravotná poisťovňa hradí liečbu. Môže to byť liečba na základe diagnózy ochorenia. Alebo je to liečba, ktorá je hradená po tom, čo nejaký liečebný postup, ktorý je opäť daný, zlyhal alebo nefungoval,“  vysvetľuje Andrea Gažová z Ústavu farmakológie LF UK.

Nedodržiavanie predpisov sa môže vypomstiť

„Možno som  pochybil podľa indikačných predpisov, že pred liečbou som nedával celkové antibiotiká, ktoré sú v zozname,“ priznáva pokutovaný lekár. Vyhláška napríklad určuje aj to, že pred predpísaním istých liekov treba najprv vyskúšať iné lieky, či postupy - inak poisťovňa liek neuhradí. Vám ako pacientovi ho síce v lekárni vydajú, no poisťovňa si bude nárokovať peniaze od lekára. „Lekár je pri predpisovaní liečby povinný dodržiavať všetky platné právne predpisy. Ak to poruší, vystavuje sa riziku postihu zo strany zdravotnej poisťovne za nedodržanie zmluvných podmienok,“  zdôrazňuje hovorkyňa poisťovne Monika Šimunová.
„Keď vyčíslujú škodu, v tomto prípade rozdiel medzi liekom a antibiotikom, tak nemôžu to urobiť na základe nejakého účtovníctva z 19. storočia, ale na základe súčasných poznatkov vedy,“ rozhorčene dodáva pokutovaný lekár.

Poisťovňa teraz posudzuje odvolanie, ktoré podal. A pacient si počká na ortieľ, či najlepší možný liek uhradí poisťovňa, alebo si ho bude v budúcnosti platiť sám.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články