Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Farebné vitamíny. Na tanieri treba zelenú, červenú aj oranžovú
Zdielať na

Farebné vitamíny. Na tanieri treba zelenú, červenú aj oranžovú

Zimné obdobie zvyčajne preveruje našu odolnosť voči rôznym chorobám. Aby sme si posilnili zdravie a predišli tak nutnosti preležať niekoľko dní v posteli, máme pre vás jednoduchý recept - dožičte si dostatok ovocia a zeleniny v celej škále farieb. A čím viac farieb tým lepšie! Podľa odborníkov totiž každá farba podporuje inú zložku zdravia.

Farebné a zdravé

Dá sa povedať, že to, čo na tanieri lahodí ľudskému oku, zároveň prospieva aj jeho zdraviu. Stručne povedané, čím farebnejšia zelenina alebo ovocie je na tanieri, tým zdravšie je vaše telo. "Takto dodávame do organizmu pestrú zmes rôznych výživných látok," uviedla Katarína Babinská z Fyziologického ústavu LF UK

Zaujímavé však je to, že zdravá je aj samotná farba. "Veľmi často majú tieto farbiace zložky ochranné účinky na organizmus, veľmi často ide o antioxidačný účinok," vysvetlila.

Červená farba pomôže srdcu, biela hlave

Podľa rôznych zdrojov napríklad červené plodiny posilňujú srdcovo-cievny systém. Oranžová, vďaka betakaroténu, zrak a zmysly, žltá zas biele krvinky a trávenie. "Zelenej farby, mávajú zvyčajne vyšší obsah vápnika a železa," pokračovala Babinská. Pomáhajú teda kostiam, zubom a červeným krvinkám.

Modré a fialové plodiny podporujú prečisťovanie organizmu a vylučovaniu toxínov a biele plodiny prospievajú mozgu a rovnováhe cholesterolu. "Bola robená seriózna štúdia, ktorá dokázala, že medzi bielou farbou zeleniny a rizikom mozgových príhod existuje súvislosť," doplnila. V iných prípadoch sa však nepreukázala.

Zeleninou a ovocím ku zdraviu

Ovocím a zeleninou choroby nevyliečime, ale môžeme im predísť. Rovnako sa nepreukázala ani priama súvislosť medzi farbou a druhmi vitamínov.

V každom prípade však platí, že pestrofarebný tanier poteší nielen naše srdce, ale posilní aj naše zdravie. "Čím pestrejšie kombinujeme jednotlivé potraviny, tým je väčšia šanca, že organizmus získa všetky potrebné živiny," uzavrela Babinská.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články