Polojasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Sme hladní! Americkým školákom zdravá strava nestačí
Zdielať na

Sme hladní! Americkým školákom zdravá strava nestačí

Žiaci amerických verejných škôl sa búria proti zdravšiemu jedlu, ktoré tento rok začali dostávať k obedu. Prekáža im tiež, že porcie sú menšie a drahšie. Napríklad v jednej dedine neďaleko Milwaukee v štáte Wisconsin usporiadali bojkot, v Parsippany v New Jersey zase niekoľko dní protestovali, inde zase vzniklo video, ktoré nové zloženie jedálničku paroduje.

Na začiatku celého rozruchu stojí zákon o "zdravých, nehladujúcich deťoch" z roku 2010, ktorým chce americká vláda okrem iného bojovať proti šíreniu detskej obezity. Verejné školy sa podľa právnej normy od tohto roku musia riadiť novými výživovými predpismi, pokiaľ chcú na obedy čerpať štátne dotácie.

Ovocie a zelenina deťom nevonia

Súčasťou jedálnička amerických žiakov majú byť po novom napríklad ovocie a zelenina. Nachos so syrom tak vystriedali zelené fazuľky či broskyňový kompót. Z dôvodu prísnejších limitov na tuky tak hranolky ustúpili zemiakom. Kvôli požadovanej nižšej kalorickej hodnote obedov sú tak menšie aj porcie mäsa. A namiesto polotučného čokoládového mlieka sa podáva odstredené.

"Najprv jedlo nemalo žiadnu chuť. Teraz nemá žiadnu chuť, a najviac je zdravé, takže to chutí ešte horšie," povedal stredoškolák z Brooklynu Malik Barrows. Sám má vraj ovocie rád, ale jeho spolužiaci podľa jeho slov hádžu povinné porcie po zemi v školskej jedálni.

Deti spievajú: Sme hladní

V meste Sharon Springs v štáte Kansas menšie porcie v študentoch prebudili umelecké sklony. Natočili video "Sme hladní" (We are hungry), v ktorom žiaci omdlievajú na školských chodbách alebo priamo na hodine telocviku. Jeden zo študentov potom spieva vlastné slová na melódiu hitu We are young od kapely Fun. Za štyri týždne videlo ich videlo na YouTube takmer milión ľudí.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy