Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Walt Disney bojuje proti obezite. Zakáže reklamy na nezdravé jedlo
Zdielať na

Walt Disney bojuje proti obezite. Zakáže reklamy na nezdravé jedlo

Americká spoločnosť Walt Disney zakáže na svojich televíznych kanáloch a internetových stránkach reklamu na sladené nápoje a na jedlo s vysokým obsahom cukru a tuku. Spoločnosť chce týmto opatrením bojovať proti detskej obezite.

Nové pravidlá vstúpia do platnosti v roku 2015, pretože do tej doby platia súčasné zmluvy s inzerentami. Zákaz postihne potraviny, ktoré prekročia zatiaľ presne neurčené hodnoty kalórií, cukrov a nasýtených tukov. Podľa vyjadrenia spoločnosti však tieto nové pravidlá môžu znemožniť reklamu niektorým reťazcom rýchleho občerstvenia.

A to najmä v prípade, ak by chceli propagovať výrobok splňujúci požiadavky firmy, ale ostatné potraviny v ich ponuke by tieto požiadavky porušovali. Riaditeľ firmy Bob Iger pripustil, že zákaz môže vyústiť v krátkodobý prepad príjmov zu inzercie. Iger ale verí, že potravinárske spoločnosti nakoniec začnú vyrábať zdravšie jedlo.

Viac než tretina trpí obezitou

Obezita je v Spojených štátoch amerických stále väčším a väčším problémom. Podľa Strediska pre kontrolu a prevenciu ochorení (CDC) je momentálne obézna viac než tretina dospelých Američanov. Snadváhou majú problémy aj deti a mládež. Zlé stravovacie návyky sa premietajú aj do schopnosti armády naberať nových vojakov. Viac než štvrtina Američanov vo veku 17 - 24 rokov je príliš tučná na to, aby mohla slúžiť v ozbrojených zložkách.

Lobing za zdravšie stravovanie

Za zdravšie stravovanie výrazne lobuje aj americká prvá dáma Michelle Obamová. Do bioja s obezitou sa pustil aj starosta New Yorku Michael Bloomberg. Na konci mája navrhol zakázať predaj veľkých nápojov sladených cukrov v reštauráciách, kinách či pouličných stánkoch.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články