Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Nezdravé potraviny môžu stáť viac. Hrozí nám hamburgerová daň?
Zdielať na

Nezdravé potraviny môžu stáť viac. Hrozí nám hamburgerová daň?

Vychutnávate si práve nejaké tie čipsy, slaninku, klobásku alebo niečo iné hriešne nezdravé, ale chutné? Možno budú mať tieto mastné jedlá aj na Slovensku horkejšiu chuť. Odborníci na dane sa totiž pohrávajú s myšlienkou takzvanej hamburgerovej dane. Už ju majú napríklad aj naši južní susedia. Ešte stále je však veľa odborných hlasov proti.

Jeden zo spôsobov, ako zaplátať štátnu kasu je aj zavedenie dane z obezity. Slováci si však o tom myslia svoje. Niektorí hovoria, že budú nakupovať to, čo doteraz, druhí zase, že obézni aspoň schudnú, keďže nebudú mať na nezdravé potraviny.

Výrobcovia daň odmietajú

Pri slovíčku hamburgerová daň zaleje pot najmä potravinársku komoru Slovenska. "Máme 20-percentnú DPH, plus táto daň, tak to urobí našich výrobcov a ich výrobky na pultoch nekonkurencieschopné," upozornila šéfka komory Jarmila Halgašová.

Ako priblížil Viktor Novysedlák z Inštitútu finančnej politiky, takéto opatrenie by sa mohlo dotknúť balených sladených nápojov, niektorých cukroviek a prípadne vybraných skupín tovarov s vyšším obsahom tuku. "Akákoľvek nová daň na vybrané druhy potravín je diskriminujúca," upozorňuje však Halgašová.

Daň by postihla základné potraviny

Potravinári okrem toho tvrdia, že sa tým podporí opäť cezhraničná nákupná turistika a že pri 14-percentnej nezamestnanosti to schytajú najmä chudobní. "Väčšina základných potravín by pravdepodobne spadla do tohto zdaňovania," potvrdil Novysedlák.

Podľa potravinárskej komory neexistuje ani žiadna štúdia, ktorá by dávala do súvislosti konkrétnu potravinu a obezitu. Za pravdu jej dávajú aj financmachri. "Je to skôr fiškálne opatrenie a nemožno ho príliš ospravedlňovať tým, že sa dosiahnú tie zdravotné ciele, ktoré sa možno navonok deklarujú," povedal Novysedlák.

O zavedení sa zatiaľ nahlas nehovorí

Pre mlsné jazýčky máme však aj dobrú správu. Inštitút finančnej politiky hamburgerovú daň nepovažuje za úplne top nápad, takže ho extra ani ministrovi financií podsúvať nebude.  Keby aj nie, neznamená to, že by sa mal človek od rána do večera napchávať a zabúdať na pohyb. Obezita totiž so sebou prináša aj rad zdravotných problémov.

ISIFA

Najčítanejšie správy