Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ratingová agentúra ocenila Slovensko. Ľudia sa z toho nenajedia, tvrdí Fico
Zdielať na

Ratingová agentúra ocenila Slovensko. Ľudia sa z toho nenajedia, tvrdí Fico

BRATISLAVA / Medzinárodná ratingová agentúra potvrdila dlhodobý rating úverovej spoľahlivosti Slovenska na stupni A. Na stíhacej ceste za najlepšími európskymi ekonomikami nás podľa premiéra Roberta Fica môžu zastaviť sankcie uvalené na Rusko.

Zároveň potvrdila krátkodobý rating úverovej spoľahlivosti Slovenska na stupni A-1. Ratingový výhľad ratingu agentúra zlepšila na pozitívny zo stabilného.

K zlepšeniu výhľadu agentúru viedlo predovšetkým pozitívne hodnotenie konsolidácie verejných financií. V prípade priaznivého vývoja Standard & Poor's Ratings Services (ďalej len S&P) nevylúčila, že v najbližších dvoch rokoch môže dôjsť aj k zvýšeniu samotného ratingu Slovenska.

Fiškálne ciele vlády

Práve snaha konsolidovať verejné financie spolu s výraznejším a vyváženejším hospodárskym rastom prispejú podľa S&P v najbližších rokoch k znižovaniu rozpočtových deficitov a k poklesu verejného dlhu.

Agentúra očakáva, že vláda splní svoje fiškálne ciele, pričom jej analytici poukázali na aj na to, že Slovensko bolo nedávno vyradené z procedúry nadmerného deficitu.

Pokračovanie v trende

Podľa S&P sa rast verejného dlhu bez započítania záruk v rámci prvého eurovalu zastaví v budúcom roku pod úrovňou 54 percent hrubého domáceho produktu (HDP).

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poors potvrdila doterajší rating Slovenska a zlepšila výhľad na budúci vývoj ekonomiky. Pozrite si priložené video:

Domácnosti by mali naďalej svojou spotrebou čoraz výraznejšie prispievať k rastu ekonomiky. Pokračovanie tohto trendu očakáva S&P aj v nasledujúcich troch rokoch, čo sa premietne do priemerného rastu ekonomiky za toto obdobie na úrovni 2,8 percenta.

Sankcie hospodárstvo nezasiahnu

Predseda vlády Robert Fico hovorí o veľmi dobrej správe, ktorá potvrdzuje, že cesta, ktorou sa jeho kabinet vybral, je správna. Zároveň upozorňuje, že hospodársky vývoj Slovenska môžu ovplyvniť prijaté sankcie Európskej únie voči Rusku.

Aj keď naše hospodárstvo priamo nezasiahnu, môžu mať dopad cez spomalenie veľkých európskych ekonomík a veľkých obchodných partnerov Slovenska.

"Dúfajme, že bumerang, ktorý priletí naspäť do Európskej únie, nepoškodí najväčších hráčov ako Francúzsko a Nemecko tak, že by to Slovensko mohlo pocítiť v budúcom období," povedal na piatkovej tlačovej konferencii.

Opatrenia pre ľudí

Pozitívne hodnotenie vývoja na Slovensku podľa premiéra taktiež potvrdzuje vláde správnosť rozhodnutia priniesť opatrenia pre ľudí.

"Ľudia sa nenajedia z hodnotenia ratingovej agentúry, ale musíme povzbudiť ľudí aj iným spôsobom. Toto hodnotenie nás ešte viac oprávňuje na to, aby sme čo najrýchlejšie presadili pozitívny 15-bodový balíček," povedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy