Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Bankovky v hodnote 500 eur už na Slovensku neuvidíme. Nahradia ju nové 100 a 200-eurovky
Zdielať na

Bankovky v hodnote 500 eur už na Slovensku neuvidíme. Nahradia ju nové 100 a 200-eurovky

BRATISLAVA / Tak a je to už definitívne. Aj posledné dve krajiny prestali vydávať 500 eurovú bankovku. Slovákom ale zrejme veľmi chýbať nebude, pretože ju mnohí nikdy v živote ani nedržali v ruke. Posledným krajinami, ktoré ju ešte dávali do obehu, boli Rakúsko a Nemecko.

Sedemnásť krajín eurozóny, vrátane Slovenska, prestala dávať do obehu 500-eurovku ešte v januári, potom, čo o jej osude rozhodla ešte v roku 2014 Európska centrálna banka. Dva štáty - Nemecko a Rakúsko si ale vydobyli výnimku, ktorá skončila tento víkend. "Európska centrálna banka sa rozhodla prestať vyrábať 500 -eurovú bankovku z dôvodu toho, že bola používaná na nezákonné aktivity," vysvetlila hovorkyňa NBS Martina Solčányiová. 

 Na Slovensku sa asi veľa sĺz za ňou nevyroní.  Keď sme sa ľudí na krajnom východe spýtali, či im bude 500-eurová bankovka chýbať, mnohých otázka pobavila. "Ja som päťstovku už tri roky nevidela," povedala obyvateľka Sniny. "Ja si myslím, že tu na východe ju nepotrebujeme," pokračoval ďalší obyvateľ Sniny. S väčšími bankovkami je podľa miestnych problém aj pri platení. Napríklad majitelia rôznych obchodov v malých mestách nemajú vysoké tržby, nemajú ju teda ako rozmeniť. 

Na Slovensku je najčastejšia 50 a 20-eurovka, 500-eurová bankovka sa inak volala aj "bin Ládinova" bankovka a na Slovensku sa bežne nepoužívala. Interpol onoho času vyrátal, že kufrík v hodnote milión eur v 500-kách váži len niečo cez dve kilá, takže sa dá ľahko prenášať. Aj keď mnohí Slováci 500 eurovú bankovku nikdy ani nedržali, nebola až tak neobľúbená. Najmä pri výberoch v bankách a následných platbách za drahšie veci.

"Teraz sa začínajú klienti zaujímať o 200-eurovú bankovku, ktorá bola zo všetkých používaná najmenej. Dokonca mnohí klienti ju aj nepoznali, nevedeli ako vyzerá," poznamenala Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa Unicredit bank. Práve 200 eurovka sa stane po 500 bankovka s najvyššou nominálnou hodnotnou v eurozóne. 

No a kým odchádza 500, tak prichádzajú nové 100-ka a 200-ka, ktorá bude aj najväčšia. Platiť začne už na budúci mesiac. Sto a dvestovky s novou grafikou budú samozrejme platiť rovnako ako tie staré, ako aj všetky 500-eurovky, ktoré ale postupne stihne takýto osud. "Bude postupne zvážaná a bezpečne prevážaná do centier a do Národnej Banky Slovenska," dodala Ďuďáková z Unicredit bank.

Mnohí Slováci by pritom radšej uvítali, keby z obehu zmizlo niečo iné a s čím sa stretávajú oveľa častejšie ako s 500-kou. Zrušili by radšej medené mince - 1, 2, 5 centovky. 

Pozrite si reportáž o lacných peniazoch pre mladých vo forme nielen úroku. Viac v reportáži TU:



Súvisiace články

Najčítanejšie správy