Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Úmrtia novorodičiek v trnavskej nemocnici: Súd poslal jedného z lekárov do väzenia
Zdielať na

Úmrtia novorodičiek v trnavskej nemocnici: Súd poslal jedného z lekárov do väzenia

TRNAVA / V prípade troch mamičiek, z ktorých dve po pôrode zomreli v trnavskej nemocnici, sa v pondelok konalo súdne pojednávanie s obžalovanými lekármi. V jednom z prípadov rodičiek, prišla žena aj o nenarodené dieťa. V prípade sú dokopy obžalovaní štyria lekári. Trestné konania sa v jednotlivých prípadoch konali samostatne, neskôr sa ale zlúčili. Okresný súd teraz rozhodol o ich treste, pričom jednu z lekárok oslobodil. Rozsudok nie je právoplatný, ide o rozsudok 1. stupňa.

Pred niekoľkými rokmi zomreli v trnavskej nemocnici dve ženy rodičky - Katarína C., a Andrea B.. Miriam M. skončila s trvalými následkami. V prípade teraz nastal posun. Na okresnom súde v Trnave zaznel rozsudok pre obžalovaných lekárov - MUDr. František P., MUDr. Jana Š., MUDr. Daniela T., MUDr. Ivan D. Súd rozhodol, že lekárku Danielu T. spod obžaloby oslobodzuje, pretože nebolo preukázané, že skutok spáchala. Rozsudok nie je právoplatný, ide o rozsudok 1. stupňa. 

Podľa informácií TV JOJ lekári Františka P. a Janu Š. a Ivana D. súd odsudzuje v prípade úmrtia novorodičky Andrey B.. Podľa súdu nezabezpečili monitorovanie pre odborné zistenie chorôb. Nevykonali potrebné lekárske úkony, nevykonali röntgen pľúc, infektologické konzílium, a tým došlo aj k následnému úmrtiu plodu. Lekári nezvrátili jej septický stav a v decembri 2009 zomrela. 

"Okresný súd Janu Š. odsúdil za prečin usmrtenia z nedbanlivosti na úhrnný trest vo výmere dvoch rokov s podmienkou na 36 mesiacov," rozhodol súd.  Skúsený gynekológ, ktorý dopoludnia na súd prišiel, pred vyhlásením rozsudku opustil budovu súdu. František P. sa pre prečin usmrtenia z nedbanlivosti a prečin ublíženia na zdraví odsudzuje na úhrnný trest odňatia slobody nepodmienečne na 3 roky a 6 mesiacov," vyhlásil ďalej súd. Nastúpi do ústavu s minimálnym stupňom stráženia a zároveň dostal zákaz vykonávania lekárskej činnosti na 5 rokov.

"Je to veľmi zlá správa pre všetkých lekárov na Slovensku. Ja som presvedčený o tom, že by nemal dostať trest. Dôkazná situácia je jedna strana veci a druhá strana veci je príčinná súvislosť medzi konaním a následkom," vyjadril sa obhajca Františka P. Ján Januška.

Ivan D. bol pre prečin ublíženia na zdraví odsúdený na trest odňatia slobody na 1 rok s tým, že výkon trestu sa podmienečne odkladá na 24 mesiacov.

Slová obžalovaných

"Chcel by som vyjadriť poľutovanie nad danou udalosťou a chcem opakovane zvýrazniť to, že sa cítim byť nevinný za čo som obžalovaný. Keď som pani Miriam vyšetril žiaľ skonštatoval som odumretý plod, čo som sa jej snažil ľudsky vysvetliť, čomu ona nedôverovala a chcela vyšetrenie primárom kliniky, ktorý nebol v práci. Vzhľadom na logickú premisu, že ak mi neverí nemôžem ukončiť jej graviditu. Pripúšťam jediné pochybenie v tom, že som toto jej vyjadrenie nezadokumentoval, ale bolo to zachytené pracovníkmi gynekológie. V ďalšom priebehu jej zdravotného stavu som sa nezúčastňoval diagnostických postupov menovanej, preto som ich nemohol ani ovplyvniť," vyjadril sa už obžalovaný Ivan D.. 

"Pridržiavam sa toho čo uviedol môj obhajca a zároveň by som chcela opakovane vyjadriť ľútosť nad tým čo sa udialo," poznamenala na súde Jana Š., ktorá ošetrovala Andreu B.

"V danej situácii myslím si že som urobil všetko čo bolo v mojich silách na záchranu pacientky, bohužiaľ stávajú sa aj takéto veci, kedy aj lekár je bezmocný. Je mi to ľúto čo sa stalo, nemalo sa to stať," uviedol lekár František P..

Úmrtia mamičiek

Úmrtia mamičiek na trnavskej gynekológii TV JOJ sleduje okamihu, ako sa na televíziu obrátili poškodený. Juraj Candrák takto v lete 2011 držal v rukách svojho narodeného synčeka. Manželku si domov y nemocnice nepriviedol. Katarína po pôrode vykrvácala. Podľa vyšetrujúcich orgánov, pre fatálne zlyhanie poskytnutej lekárskej starostlivosti.

V júli 2011 trnavskej nemocnici zomrela mladá rodička, vtedy 30-ročná Katarína. K prípadu sa vyjadril aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý vtedy zverejnil výsledky prešetrenia. "V popôrodnej starostlivosti došlo k nesprávnemu diagnostickému postupu zo strany lekárov gynekologicko-pôrodníckej kliniky. Na základe toho včas nediagnostikovali rozsiahle poškodenie maternice a následné masívne krvácanie do brušnej dutiny,"povedala Radoslava Miklášová z úradu. Nediagnostikovanie krvácania znamenalo, že pacientke nebola následne poskytnutá včasná a adekvátna liečba, čo spôsobilo vážne komplikácie a následné úmrtie rodičky. 

Katarína zomrela zo štvrtka (14.7) na piatok (15.7) na vykrvácanie. Príčinou jej úmrtia krátko po pôrode bolo prasknutie steny maternice a následné vykrvácanie. Celá situácia sa zvrhla tri hodiny po pôrode. Zdravotný stav novopečenej mamičky sa radikálne zmenil, začala krvácať. Lekári sa ju pokúšali oživiť, no resuscitácia nebola úspešná. 

Ďalšou mamičkou, ktorá v trnavskej nemocnici na gynekologicko-pôrodníckej klinike zomrela bola 19-ročná Adriana B. Žena sem totiž ešte dva roky predtým ako otehotnela, bola prijatá s podozrením na vážne ochorenie dýchacích ciest. "Od začiatku ju podozrievali, že má prasaciu chrípku, no aj znalecký posudok ukázal, že ju nemala," povedala matka zosnulej Adriany Anna Bangová.  Zomrela napokon aj ona, aj jej dieťa. "Ako je to možné, že im zomrela pacientka na obojstranný zápal pľúc a nevedeli o tom," dodala matka. Rodina žiadala najskôr odškodné 350 tisíc eur, ktoré neskôr znížili na 200 tisíc. So súdnym procesom boli od začiatku problémy. 

Pozrite reportáž o prípade zosnulej Kataríny C. : 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy