Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poznáte všeobecne záväzné nariadenia svojho mesta? Ich nedodržiavanie vás môže stáť desiatky eur
Zdielať na

Poznáte všeobecne záväzné nariadenia svojho mesta? Ich nedodržiavanie vás môže stáť desiatky eur

BRATISLAVA / Neznalosť zákona je problém, ale nestačí ani to, ak ovládate všetky zákony. Mali by ste si totiž naštudovať aj všeobecne záväzné nariadenia mesta, v ktorom žijete, aby ste sa vyhli pokute od mestskej polície. To čo je v jednom meste povolené, v druhom môže byť zakázané.

"Je zakázané prášiť z okien, balkónov a logií. Tento priestupok je slabo dokázateľný, ale mestská polícia môže udeliť blokovú pokutu do 33 eur," povedal náčelník mestskej polície vo Vranove nad Topľou Peter Čečko. Toto je len jeden z prípadov kedy môžete od mestských policajtov dostať pokutu. Neupravuje to žiadny zákon, ale všeobecné nariadenie mesta, ktoré schvaľujú poslanci.

"V rámci týchto všeobecne záväzných nariadení sa na území mesta zakazuje znečisťovať verejné priestranstva, a to napríklad odhadzovaním odpadu, papierov alebo napríklad aj odhadzovaním žuvačiek či znečisťovanie verejného priestranstva tým, že človek si na tomto priestranstve vykonáva svoju osobnú potrebu," uviedol náčelník mestskej polície v Bratislave Peter Pleva.

Mestskí policajti v Ružinove za znečisťovanie považujú aj sypanie krmiva pre vtáky či prikrmovanie zvierat. Vo väčšine miest je poriadkovým priestupkom to, keď na verejnom priestranstve opravujete auto alebo si prezúvate kolesá. To isté platí ak si na ulici či parkovisku umývate auto. "Čo sa týka udržiavania čistoty a poriadku na verejných priestranstvách, v minulom roku sme týchto porušení na území hlavného mesta riešili vyše 1300," dodal Pleva. 

V Starej Turej mestskí policajti môžu udeliť sankciu nielen tomu, kto veci po ulici rozhadzuje, ale aj tomu, kto veci z kontajnera vyberá, a to až 33 eur. Ak sa nechcete dostať do problémov s mestskou políciou, je lepšie si všeobecne záväzné nariadenia naštudovať. Mali by byť zverejnené na stránke každého mesta.

Veľká časť všeobecne záväzných nariadení sa týka odpadu a znečisťovania mesta. V súčasnej dobe ale dochádza k viacerým opatreniam, ktorých snahou je znížiť mieru odpadu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy