Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zrkadlové inštalácie v botanickej záhrade znepokojili ochranárov. Do veľkých plôch narážali vtáky
Zdielať na

Zrkadlové inštalácie v botanickej záhrade znepokojili ochranárov. Do veľkých plôch narážali vtáky

BRATISLAVA / Bratislavská botanická záhrada má problém, ktorý spôsobili zrkadlové inštalácie umelca Mateja Kréna. Do veľkých plôch totiž narážali vtáky. Cieľom bolo prepojiť prírodu a umenie. Dosiahlo to ale opačný efekt.

Ako prvý o tom informoval portál bratislavskenoviny.sk. Kritizujú to nielen ochranári, ale aj návštevníci oázy zelene a pokoja. Umelecké diela boli takmer rok vystavené na letisku v Piešťanoch. Odtiaľ sa presunuli do bratislavskej botanickej záhrady.

Ide o sedem veľkoplošných zrkadiel, ktoré mali plniť účel výstavy Zrkadlenie prírody v zrkadlách. Kým nastal problém, stihli nainštalovať tri z nich. "Toto bola tiež snaha o podporu jednej výstavy. Z technických príčin sa nám nepodarilo inštalovať všetkých sedem stojanov. Našťastie, svojím spôsobom, to človek nevedel," povedal Jaroslav Bella, riaditeľ Botanickej záhrady v Bratislave.

Krátko na to totiž vedenie botanickej záhrady začalo čeliť kritike. "Jeden zo zamestnancov nás upozornil, že našli niekoľko vtákov. Keď sme sem vošli, videla som iba kopec pierok a našla som tu práve toho mŕtveho vtáka. Na základe toho som volala hneď na Štátnu ochranu prírody," uviedla šéfredaktorka Bratislavských novín Lenka Bollardtová.

"Všetky objekty, ktoré odrážajú vonkajšie prostredie, sú nebezpečné pre vtáky. Vták nevie rozlišovať, že sa jedná o prekážku, v plnej rýchlosti do tejto prekážky nabúra," povedal Ján Kaľavský zo Štátnej ochrany prírody. Podľa neho je výstava vhodnejšia do interiéru. Takto inštalovaná je podľa neho v rozpore zo zákonom o ochrane prírody. "Toto je jednoznačne smrtiaca pasca. Mnoho pri takýchto prípadoch končí smrťou, okamžitou, pretože v tej rýchlosti si zlomí väzy," povedal Kaľavský.

Podľa riaditeľa botanickej záhrady náraz do zrkadla neprežil len jeden vták. Zdôraznil aj to, že táto výstava nebol zlý úmysel zo strany botanickej záhrady, galérie Bratislavy ani samotného umelca. Diela už ale pre istotu zakryli. "Naozaj ma to mrzí, úprimne a 15. mája, keď sa mali inštalovať ďalšie štyri zrkadlá, sa budú tieto tri demontovať a odvezú sa z botanickej záhrady preč," uviedol Bella. 

Dotknutý umelec na otázky TV JOJ nereagoval. Stanovisko riaditeľa galérie sa TV JOJ nepodarilo získať, Bratislavským novinám ale potvrdil, že o situácii vie. "Je mi ľúto, že sa to teraz stalo, lebo ide skutočne o svetovo známeho umelca, ktorý predstavoval svoju tvorbu vo svetových múzeách a galériách. O jeho dielach sa písalo v New York Times, je nositeľom viacerých medzinárodných cien," uvádza sa v stanovisku riaditeľa galérie Bratislavy Ivana Jančára.

Len nedávno sa konala výstava, ktorá naopak, kus prírody premiestnila do interiéru. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy