Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bratislavu položí aj centimeter snehu. Zmluvná údržba aj tak inkasuje 360 tisíc mesačne
Zdielať na

Bratislavu položí aj centimeter snehu. Zmluvná údržba aj tak inkasuje 360 tisíc mesačne

BRATISLAVA / Vtipov o tom, že v Bratislave je kalamita keď napadne 1 cm snehu, je viac než dosť. Pravda je ale taká, že premávka s viac ako 700 tísic ľudmi a státisícami áut skutočne dokáže skolabovať už pri malej vrstve snehu. O to viac musí byť zimná údržba flexibilná. S dodávateľskou službou ale mestskí poslanci spokojní nie sú, primátor chce vlastnú komunálnu službu.

Zmluva s dodávateľskou firmou na zimnú údržbu stojí hlavne mesto 360 tisíc eur mesačne, 12 tisíc eur denne a 82 a pol milióna eur na 8 rokov. Tá ale už tento rok končí a primátor navrhuje zriadiť vlastnú komunálnu službu.

Ak mesto návrh súčastného primátora Iva Nesrovnala o vlastnej Komunálnej službe schváli, o približne 3 - 4 roky by mohlo výjazdové centrum sídliť napríklad aj v areáli technických služieb, na príznačnej Technickej ulici. Areál je však v úbohom stave a jeho rekonštrukcia si vyžiada ďalšie financie. Primátor ale  vidí vo vlastnom podniku verejnoprospešných prác tieto výhody. "Flexibilnejší vozový park, že nebude len 44 +11, ako je teraz v zmluve, budú to naši ľudia, pod našim komandom a budeme flexibilnejší," myslí si primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal.

No kým sa tak stane, primátor vypísal ďalšiu, vyše 40 miliónovú verejnú súťaž. Počas nedávnej kontroly, na ktorú sa pred týždňom mestskí poslanci vybrali, dodávateľská firma nedisponovala ani počtom personálu, ani mechanizmami. "To je tak ako s lekárom, platíte si pohotovosť a pohotovosť sa kontroluje vtedy, keď ma nastať sneženie. Vtedy sa vydá pokyn k zimnej údržbe a jedine vtedy platí pol hodinová povinnosť výjazdu," hovorí Nesrovnal.

"Keď prídete k doktorovi o polnoci, tak tam ten doktor sedí, my sme prišli za pánmi z ARK v piatok poobede a tí páni tam nesedeli, takže v tom je ten rozdiel," hovorí mestský poslanec a prednosta MsÚ Karlova Ves, Ján Hrčka. "Keďže momentálne ešte predmetná kontrola nebola uzavretá a disponujeme len čiastkovou správou, vyjadríme sa až po jej doručení a preštudovaní jej záverov," reaguje Ľubica Turčanová, hovorkyňa A.R.K.

Bratislavské mestské časti ako Nové Mesto či Karlova Ves postupne odstrihli všetkých dodávateľov verejnoprospešných prác a aj poriadne ušetrili. Napríklad 30-tisícová Karlova Ves v rámci zimnej údržby oproti pôvodnej zmluve s dodávateľmi ušetrila viac ako polovicu. "Zimná údržba stála priemerne 160tisíc eur predtým dodávateľsky, vo vlastnej réžii klesla na 65 tisíc eur," pochvaľuje si Ján Hrčka.

Pozrite si archívnu reportáž o snežení v hlavnom meste:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy