Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Jedenásť rokov starú vraždu budú musieť pre procesné pochybenia pojednávať odznova
Zdielať na

Jedenásť rokov starú vraždu budú musieť pre procesné pochybenia pojednávať odznova

BRATISLAVA / Súdny proces v prípade jedenásť rokov starej vraždy v bratislavskej Petržalke dostal nový vietor do plachiet. Zúčastnení veria, že po zmene predsedu senátu sa prípad podarí čo najskôr ukončiť. Aj keď paradoxne musí začať odznova.

Dvadsaťšesťročný Michal sa domov už nikdy nevrátil. Podľa obžaloby ho v roku 2005 v Petržalke mali surovo dobiť otec so synom. Brutálnemu útoku predchádzala podľa polície hádka, po ktorej ho kopali a udierali o zľadovatelú zem.

"Skočil mu na hrudník, krk, surovo na neho skočil," opisuje utajený svedok. Ani jedenásť rokov od vraždy za ňu nebol nikto potrestaný. Obžalovaný neprišiel ani na pondelkové pojednávanie. Neprevzal si predvolanie.

"To je hanbou spravodlivosti, že štát nevie narobiť poriadky s človekom obžalovaným z vraždy, ktorý sa matke zavraždeného vysmieva do tváre," povedal právny zástupca poškodeného Miroslav Bogdalík .

Súdny proces sa začal ešte v roku 2008. Pred súd sa postavil otec so synom. Svedkovia za hlavného aktéra útoku označili mladšieho muža. Starší pred pred pár rokmi zomrel na rakovinu. Potom sa na polícii ohlásil svedok, ktorý pred súdom vypovedal, že nebohý sa mu priznal k vražde. Neskôr zomrel i člen trestného senátu. Pre rôzne obštrukcie i objektívne komplikácie sudca nedokázal prípad za osem rokov uzavrieť. Tento rok navyše odišiel do dôchodku. Proces sa musí začať odznova.

Koniec novembra

Nový predseda senátu zistil procesné pochybenia predchádzajúceho sudcu, v pojednávaní tak pokračovať nemohol. "Predseda senátu zistil, že pre podstatné vady konania, ktoré zakladajú dovolací dôvod v zmysle trestného poriadku, je potrebné hlavné pojednávanie vykonať od počiatku, pretože dokazovanie vykonané predchádzajúcim senátom, podľa aktuálneho senátu, trpí neodstrániteľnými vadami," vysvetlil hovorca Krajského súdu Pavol Adamčiak.

"Akonáhle by som dal priestor na záverečné reči, tak, aby sa to skončilo ako predtým a vyhlásil rozsudok, Krajský súd by mi to zrušil," hovorí sudca.

Pojednávanie sudca odročil na koniec novembra s tým, že obžalovaného nechá predviesť políciou. "V prípade, že sa minie účinku predvedenie, bude očakávaný ďalší postup, a teda vydanie príkazu na zatknutie," povedal prokurátor Michal Šurek.

Zúfalý otec sa priznal, že neraz už svoj žiaľ utápal v alkohole. Nešťastná matka zas hľadá pomoc u psychiatrov. Ťažko skúšaný pár zbiera posledné zvyšky síl. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy